Antichrist (2009)


a legfrissebbel kezdem… aztán halászok még néhányat
poster


Azzal kezdeném, hogy nem mindenkiek való.
a film vontatott, erős, cenzúrát nem ismer,és rendkívül hatásos. kusza, bonyolult, összetett dolgok lassan felvezetve 4 fejezetben.
hangulat kell hozzá, vágy egy kis misztikum és tragédia után. olyannak semmi szín alatt nem szabad látnia aki az öngyilkosságot fontolgatja, mert akárcsak a 7 pounds, vagy pl. a requiem for a dream, ez a film is igencsak fanyar ízt hagy maga után.
be lehet ismerni Lars von Trier (dogville 2003) megint megcsinálta.
nem túl nagy költségvetésből a drámát a misztikumot és a tragédiát homogén módon keverve 2009 egyik
legellentmondásosabb filmjét sikerült összehozni.
röviden…
miközben a férfi és a nő(nevüket nem tudjuk meg) mámorosan szeretkeznek, gyerekük kiesik az ablakon és meghal… ez pedig egy lavinát indít el.
nem akarom lelőni a poént.
a film szimbolisztikája bámulatos. Szinte bombaként robban be a néző agyába s alig lehet kivakarni onnan.
aki pedig nem fogja fel, az csak egy fura misztikus filmet lát, ami abszolút nem érinti meg.
a film egyfelől úgyszólván egy pszichológiai szálon fut… s a tragédia keltette változásokat fájdalmat kínlódást és labilitást próbálja meg szemléltetni.
ezt egy részben eléri, egy részben nem. itt jön a saját véleményem.
lehet hogy lelövök vele egy poént, de erre figyelmeztetnem kell, mert nem csak bennem maradt meg ez a hiányosság.
a Nő része szépen kialakul, intenzív, szívszorító meghökkentő és érthető.
de a férfi (WIllam Defoe) része hagy egy kis űrt. Olyan érzést ad, mintha nem is a nő férje lenne, és mintha nem vesztette volna el egyetlen gyermekét.
mintha a nő csak a pszichológusával lenne aki analizálni próbál. de ugyanakkor a természeti jelekre mindig ő figyel fel először, ami a karakter mélyében rejlő sebekre utal, amik nem kerülnek igazán felszínre.
s talán azért próbál erős lenni, s felfogni a dolgokat, mert a felesége annyira elhagyta magát, s valakinek talpon kell állni.
mindenesetre a hangsúly inkább volt a nőn mint a férfin, a férfi inkább szenvedő alany lesz és a szimbolisztika része, ugyanakkor megtorló is egyszerre,
de azon a karakteren lett volna mit alakítani (de ez nem a színész hibája).

9 per 10 jó film kicsi hiányosságokkal

Reklámok

5 thoughts on “Antichrist (2009)

  1. na megneztem vegre… az erdekes szo eleg megfelelo a filmre:)) meg az egyedi is:P engem ez sem annyira fogott meg (“robbant be az agyamba”) de szerintem en mar tul retardalt vagyok ezekhez az elvontabb filmekhez, ugyhogy mar kezdem elfogadni:)) nagyon keves hanyada erint meg ezeknek ugy igazan… az teny, hogy a film nagy port fog kavarni az emberekben… a cim viszont engem megtevesztett… vagy lehet, hogy ezt is rosszkor, rossz idoben rossz helyen neztem meg, s ez volt a problema…

  2. amugy egy kerdes filmszakerto: mi tortent tavaly az Edenben? Mert erre nem tudtam rajonni? a kisfiaval is hasonlokat szornyusegeket tehetett vajon mint a ferjevel…:-? ezen gondolkoztam, maskepp nem tudtam ertelmezni (a forditva felhuzott cipok)… s talan o ezt sejtette tudatalatt, ezert is felt annyira?!?!?!? felt onmagatol, amit a hely valthat ki belole???!? es az allatok?? azok hogy jonnek a kepbe? osszevisszasag van a fejemben ezeket illetoen hmmm

    • Hát abból csak az látszott, hogy a nő attól a helytől meghibban egy kicsit. A fiával a cipőkön kívül semmi szörnyűséget nem tett, csak egyfajta előrevetítésként lehet értelmezni a jövőre nézve. Mennyire vonzotta az okkult és a boszorkányság, meg hasonló dolgok… az csak egy gyenge megnyilvánulása volt annak ami következett.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s