Whatever Works


Akkor következzen néhány számomra igencsak kedves s meglepően jó film… Kezdjem Woody Allen Whatever Works című új remekművével.

whatever

Woody Allen stílusát gondolom senkinek sem kell részletesen bemutatni, szerintem nincs olyan ember aki ne látta volna legalább egy filmjét. Humora keser-édes, ironikus, karakterei legtöbbször furák s esetlenek, s az egészet mégis áthagyja egyfajta felsőbbrendű intelligencia. Ez az ami mindig is különlegessé tette. De azt is bebizonyította már nekünk, hogy a szívfacsaró drámának is tud mestere lenni, ha épp ahhoz van kedve (Match Point, Cassandra’s Dream, Vicky Cristina Barcelona).

Ez ebben az esetben sem változott. A történet középpontjában egy bicegő mogorva öreg életunt fizikus áll, aki egyszer majdnem Nobel-díjat nyert. Napjait többnyire egyedül tölti, s cinikusan figyel mindent ami körülötte forog. Aztán egyszer csak befurakodik életébe és lakásába egy buta szőke lány.

A főszerepet egy bizonyos Larry David játssza, nem is akárhogy. Kinézetre és viselkedésre is szépen egyé válik a karakterrel, s az eget verdesően fura karakter beleélése hatására teljesen hihető lesz. De hogy is sikerülhetett ez? Larry David csak másodállásban színész. Becsületes foglalkozása író. Ő írta a Seinfeld összes részét, s a ’80-as években nagyban közreműködött a Saturday Night LiVe-ban is. Egy színésznél pedig csak egy igazi író tudja mélyebben beleélni magát egy karakterbe, s ha írói készsége jó kommunikációs készséggel is párosul (rengeteg író veszett úgy el a kis világában, hogy a külvilág már teljesen semmibe is vette)… annak az eredménye valami ilyesmi lesz.

Ami különösen tetszett, az a narrációs rész megoldása volt. A főszereplő beszélt a közönséghez, s ezt úgy tette, hogy a többiek azt hitték lökött. Fenomális.

De többet nem árulok el. Látni kell.

10

Reklámok

One thought on “Whatever Works

  1. Visszajelzés: Lista a 200 kedvenccel… | Sandorkavargat's Blog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s