Delta (2008)


delta


Következzen akkor még egy igazán érdekes magyar film.

Kezdjem a film hátterével. Nem annak készült, mint ami lett belőle. Teljesen más volt a történet, viszont a film forgatása közben a főszerepet játszó Bertók Lajos hirtelen maghalt. Ezután úgy tűnt, az egészből nem lesz semmi, többen el is hagyták a produkciót. Végül újraforgatták, s átalakították úgy, hogy Bertóknak méltó emléket állítsanak. A főszerepet Lajkó Félix vette át, aki addig a film zenéjéért volt felelős.

Az eredeti sztorit olvastán (mely inkább a személyes bosszún alapult ) csak arra tudtam gondolni, hogy az ebben a formában sokkal szebb, mélyebb és művészibb lett.

A történet középpontjában Mihail áll, aki utazásai után visszatér a Duna-Deltába, s letelepszik apja egykori kunyhójában, teljesen visszavonulva az élet nyüzsgésétől. Megismerkedik hugával, aki végül mellészegődik, s házépítésbe kezdenek, melyet a helyiek nem igazán néznek jó szemmel.

Aki egy kicsit jobban odafigyel, az motívumok keveredését fogja felfedezni. Ilyenek például az elhagyatottság, egyszerűség, irigység, építés, vérfertőzés, halál… stb. Mindez nagyon lassan, drámához illően bontakozik ki, s nagyon hatásosan keveredik a nagyszerű melankolikus zenével, s a festői vad tájjal, színes hosszas lassú képsorokkal. A tájjal ugyanakkor valamennyire összhangban van a helyiek primitív egyszerűsége is, mely olyan tud lenni, mint egy kétélű bicska.

Mit is mondjak még… ez a film tényleg csak annak ajánlott aki szereti ezt a műfajt, de mindenképp érdemes megnézni, s a későbbiekben odafigyelni Mundruczó Kornél (a rendező) nevére, tőle még biztos várhatunk ezt-azt.

10

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s