Dorian Gray


dorian


Lehet, kicsit elfogult leszek , mert imádom ezt a történetet. Van benne valami szép, durva, romlott, misztikus, undorító, ugyanakkor csalogató, mely egyszerűen odaszegez a képernyőre, vagy a könyv mellé (Oscar Wilde- Dorian Gray Arcképe).

Egy fiatal ártatlan nemesről van szó, akiről egy művész készít egy angyali képet. Azonban egy véletlen beszélgetés folytán, mikor is szépségét, fiatalságát dicsérik, sikerül lepaktálnia az ördöggel. Képe lelke tükre lesz, ő pedig örökké fiatal… ez szépen hangzik, de vajon mire képes egy ember aki tudja, korlátok neki nem szabnak határt …?

Persze a film tele van motívumokkal, legtöbb démoni, leginkább a kárhozat motívum érvényesül talán… ezekről tudnék írni igencsak hosszan, de nem fogom tenni, mert akkor lelövöm a lényeget, s csak annyiból fog állni az egész, hogy az aki olvassa, mit írtam, keresi a filmben azt amit írtam… s ez nem jó. Fedezze fel mindenki magának.

A színészek közül hármat emelnék ki:
Ben Barnes-t akit mintha erre szerepre teremtettek volna… egyszerűen kísértetiesen hasonlít a Wilde által elképzelt Dorian Gray-re.
Colin Firth-t aki bár mellékszerepet játszik, de Lord Wotton alakja nélkül ebből a történetből semmi sem lett volna. Wotton egyfajta nagyszájú nyers tipikusan angol arisztokrata erőt sugároz, erre Firth tökéletes volt.
A harmadik személy pedig Rebecca Hall, aki szerintem nagyon jó volt az okos s szép Emily Wotton-nak (aki egyébként nem is létezett a könyvben).

Ejtsek szót hiányosságokról is. A Pactum filmen keresztül kicsit túl könnyen megkötöttnek tűnik, a vége pedig kicsit összecsapottnak hat, de lehet ez csak nekem tűnt úgy. Talán meg lehetett volna csapni még 10 percnyi anyaggal Dorian utazásaiból, bár akkor lehet túl hosszasnak tűnt volna, s nem hatott volna oly szépen a visszatérés. Így azért egy kicsit olyan volt mintha lenne a közepében egy törés. De ezek csak apróságok. Összességében véve nagyon jó adaptáció.

Na de ennyi azt hiszem elég lesz…

9

Reklámok

3 thoughts on “Dorian Gray

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s