Avatar


avatar


Akkor következzen az a film amely 2009-ben szétkereste magát, s még pillanatnyilag is vezeti az eladási listákat, kb. jó másfél két hónap után… ez szerintem leginkább a fantasztikus marketing és népbutítás eredménye.

Mit is mondjak… mozi 3d, két és fél óráig le sem veszed a szemed a képernyőről…
Azonban… azzal az érzéssel távoztam a teremből, hogy nem volt rossz, kifejezetten látványos volt, de…
…de a látvány mögött egy egész hitvány és buta sztori rejtőzik, a félórás háború felesleges, a világ kialakítása fenomenális, de mintha játék karakterekből s világokból rakták volna össze, egyszerűen nem éreztem azt az eredetiséget melyről mindenki papol.

Egy kicsi a sztoriról…
A jövőben játszódik, miután bolygónkat kiaknázták, egy másik rendszerben találnak értékes ásványra, az egyik bolygó Pandora nevű holdján. Katonai s bányabázist létesítenek, megpróbálnak kapcsolatot építeni a helyiekkel, azok azonban nem nézik jó szemmel tevékenykedésüket, legfőképp a szoros természettel való kapcsolatuk miatt. Ezután Avatarokat fejlesztenek ki, akiket emberek irányítanak, s így kellene dűlőre jussanak a helyiekkel.
A fő karakter egy mozgássérült katona, aki testvére hirtelen halála után keveredik bele az avatar programba, s az ő feladata lesz beépülni… azonban a csodálatos világ és képességek lehet, hogy a beépülés helyett inkább azonosulást fognak eredményezni…

Semmi olyan nem volt a sztoriban ami új lett volna… egy kicsi innen, egy kicsi onnan, a világ úgyszintén, de ezt varázslatos animációval s hihetetlen látvánnyal ellensúlyozták.

Cameron nyilatkozata szerint, ez a film egy régi ötleten alapul, amit akkor még nem lehetett szépen megvalósítani, s félre lett dobva… aztán most újra előkerült. Nem mondom… rengeteg munka rejlett benne. Az látszott. A színészeknek is dicséret jár, jó alakításokat nyújtottak (Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Joel Moore, Michelle Rodriguez), legjobban talán Giovanni Ribisi alakítását élveztem, mint Mr. Selfridge, az egész kutatás ellentmondást nem ismerő, pénzéhes s alapból ellenszenves vezetője.

Besorolom az animáció közé is, hisz’ a film 75 százaléka azon nyugszik.
Azt hiszem ennyi elég is lesz…
ha nem moziban látod, bizony nem lesz élvezhető, de amúgy nem rossz… a látvány magáért beszél…

9

Reklámok

5 thoughts on “Avatar

  1. Nem akarom védeni a filmet, de monjál egy olyan filmet ami mostanában készült és a storyja 100%osan eredeti… Már nincs új a nap alatt. Amúgy egyetértek a fejtegetéseddel, főleg azzal, hogy ezt muszáj moziban nézni, mert hanem nem annyira hatásos. (p.s. láttad az én filmes blogomat? http://zsolyzsoly.wordpress.com/)

    • Amúgy nem is kell 100 százalékos eredeti legyen valami… csak egy csillogó ötlet a koppintásba, s már azt lehet mondani, hogy wow. Itt a csillogó ötlet nem a sztoriban volt, hanem a grafikában… ott van például a Moon, vagy Aronofsky filmjei, Sam Raimi horrorjai, a Coenek furcsaságai, Herzog művészi hozzáállása, stb stb… kell az a touch… Cameron nál ez most nem a sztoriban volt… hanem a képzeletvilágban… és a grafikus elemekben… azonban jó volt ez… csak még ha az alapsztoriban is benne lett volna egy plusz, akkor tudtam volna azt mondani, hogy isteni, mint ahogy az sokan teszik a grafika láttán

  2. Szerintem a végén a harcot kissé elnyújtották. Persze én lány vagyok, nyilván másképp értékelem. Nem moziban láttam, de így is tetszett a grafika. Számomra körülbelül a közepéig volt 10 -es a film, aztán 8- 9- re “esett”.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s