The Road


road

A poszt-apokaliptikus történetekből Bizony sokat kaptunk már, de érdekes-mód mindig lehet bele valami olyan csavart vinni, amitől az nagyszerű lesz. Ez a film a tökéletes példa rá.

A történet egy apáról szól, aki fiával a Keleti part felé haladva küzd a túlélésért egy rettenetesen durva világban, melyből minden kihalt… úgy az erdők, állatok, emberek, mint az emberség fogalma. A kannibalizmus maradt a túlélés szinte egyetlen formája, megbízni pedig senkiben nem lehet.

A történet szívszorító, ugyanakkor szívmelengető. Ami pedig a hatást csak fokozza, az a Flashback eljárás, mely nincs épp fele-fele arányban jelen a filmben (s ez így is van jól), viszont óriásit dob a hangulatvilágán, s az érzésvilág kialakításában (múlt-jelen összefüggések). A családi kötelék kézzel fogható, a szenvedés, harc, kínlódás, elhagyatottság és a ragaszkodás pedig erősen hat a nézőre.

A színészekről: Viggo Mortensen ismét bizonyítja, hogy a legjobbak között kell emlegetnünk. Egy volt a karakterrel, s nem óckodott egy kis mocsoktól és önsanyargatástól sem a film érdekében. Charlize Theron mellékszerepe igencsak megható volt. A fiút alakító Kodi Smit-McPhee is nagyszerű volt, ráadásul arcra kísértetiesen hasonlít Charlize Theronra, de nem vagyok annak a híve, hogy egy gyereket megsanyargassanak egy film érdekében (láthatóan lefogyott a szerep kedvéért). A mellékszereplők között találkozunk még Guy Pearce-el és Robert Duvall-al is, mindkettőjüknek kisebb de annál fontosabb szerep jutott a film menetében.
A rendező a viszonylag ismeretlen ausztrál John Hillcoat (Ha csak nem láttátok a The proposition-t, mely nagyszerű film amúgy, vagy Nick Cave egy-két klippjét), de amennyire ismeretlen számunkra, annál dicséretesebb elismerés lesz ez a film számára.

Ha már a hangsúly Ennyire a durvaságon (pontosabban a szélsőségességen) volt, szót kell ejtsek egy-két hiányosságról is. Néhány helyen lehetett volna még erősebb hangsúly a testi kínlódáson is, a rendező inkább ez éhező és lelki oldalát ragadta meg… akkor talán még hatásosabb lett volna… s néhány helyen a sztori mintha sántított volna, de ezt megfelelően ellensúlyozták más elemekkel.

Összegezve…
Nagyon is jó, látni kell
10

Reklámok

One thought on “The Road

  1. Visszajelzés: The Book of Eli « Sandorkavargat's Blog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s