Sátántangó (1994)


satan


Következzen még egy magyar film, egy film, mely nem ismer kompromisszumokat. Ezt több tényező is alátámasztja: a hossza, a stílusa, a jelenetek részletessége, stb.

Tarr Béla kétségkívül minden idők legjobb magyar rendezője. Ezt nyugaton is elismerik, viszont érdekes az, hogy filmes berkeken kívül nevét meglehetősen kevesen ismerik. Talán azért, mert filmjei egyszerűen nem széleskörű publikumnak szólnak, szépek, de nem könnyen emészthetőek, sokkal több megértést, érzést és beleélést igényel a néző részéről mint az ilyen mindennapi filmek, melyekbe úton-útfélen belebotlunk.

Hét és fél órányi keserédes képcsodával fog találkozni az, aki bele mer vágni. A történet egy kis kommunista közösség szétzilálódásáról szól. Egy tanyaszerű kisfaluban, s a közeli városban játszódik.
A falusi ember kicsinyessége, maradisága s álmodozása az általános szürkeséggel s semmitmondó életmóddal keverve igencsak érdekes lesz. A tragédia keveredik a komikummal, s egy keserű iróniát formál. A hosszú jelenetek során pedig néha már-már az a fenséges érzés támad bennünk, hogy csak úgy meredünk bele a semmibe, s mindezt ráadásul fekete fehéren.

A film Tarr legjobb barátja, Krasznahorkai László könyvét dolgozza fel, meglepő részletességgel. Olyan mintha a könyvet egy az egyben filmmé változtatták volna. Meg vannak a különálló fejezetek, melyek narrációból átmennek képvilágba, majd a fejezet végén fordítva, ráadásul még szünetek is bele vannak iktatva, mintha színházban lennénk. A hosszú részletes jelenetek mintha a leíró részeket helyettesítenék.

Ha magát a filmezés technikáját vesszük alapul, a film a remodernista stílusba sorolható, több tulajdonsága miatt: a részletes jelenetek, fekete fehér, ritkán változtat kameraállást, szomorú szürke hangulat, fekete humor… Tarr Bélát ezen stílus egyik úttörőjének tartják, így utánaolvasva a dolgoknak, nem is alaptalanul.

A filmet egyébként Angliában be is tiltották állatkínzás miatt… erről nem írok sokat, aki meg akarja nézni, látni fogja… a film egyik kulcsfontosságú pillanatában történik, így még csak ki sem lehetett vágni.

Egy igazi filmszeretőnek ezt látnia kell… egy hosszú este, vagy két kevésbé hosszú… érdemes időt áldozni rá. Én csak ültem és néztem és bámultam. El voltam varázsolva… s ez egyre ritkábban fordul velem elő már, sajnos.

De hosszúra nyúlt szónoklatom,
10 csillaggal

Reklámok

One thought on “Sátántangó (1994)

  1. Visszajelzés: Lista a 200 kedvenccel… | Sandorkavargat's Blog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s