A Nyomozó (2008)


detectiv


Következzen még egy igazán jó magyar film, melyre sikerült rátegyem mancsomat: A Nyomozó. Rendezte Galambos (Gigor) Attila.

Emlékszem, adódott a lehetőség, hogy elmenjek moziba megnézni ezt a filmet, azt hiszem a Filmtett alkalmával, még valamikor tavaly, viszont elkövettem egy hibát: elolvastam a beharangozót, mely sajnos elvette a kedvem tőle. Egy olyan idióta reklámot képzeljünk el, melynek szinte minden mondata egy névvel kezdődik: vagy Malkáv Tibor, vagy Szirmai Ferenc. Néztem csak, gondoltam, mi az Isten?, ha ilyen a beharangozó, milyen lehet a film? Persze nem mentem el. Bő egy évre rá, csak úgy ráakadok. Tartogatom egy kicsit, adódik a megfelelő unalmas este… miért is ne?

És isteni volt.
A történet hasonlít egy sima krimihez, egy aprócska fordulattal: tudjuk ki a gyilkos, s azt akarjuk megtudni miért is kellett megtennie… ráadásul erre furcsamód épp ő keresi a választ…

Abszolút minden meg van benne ami egy jó filmhez kell, talán a karakter pszichológiai fejlődésén kívül, ez a rövid időintervallummal is magyarázható, bár ha jobban odafigyelünk, még ilyesmi dolgokat is felfedezhetünk, bár nem az előtérben…

A történet középpontjában egy boncnok áll, Malkáv, amolyan száraz humortalan fapofa. Akit egyszer csak megkeres egy, magát Küklopsznak nevező ember. Van számára egy feladata, mellyel semmi perc alatt jó kis summát kereshetne: meg kell ölnie Szirmai Ferencet. A pénz épp jól jön neki… de ki is az a Szirmai?…

Ennyit árulhatok el, a többit meg kell nézni.

Az egész egyszerűen nagyon összeállt, ötletes a sztori, érdekesek a karakterek, a karakterek közötti kapcsolatok jól ki vannak építve, bár csak a film folyamán derül rájuk fény, az ok-okozati dolgokra pedig szintén a cselekmény folyamán kapjuk meg a választ. Az egész nem túl komplikált, a mellékszálak is elég jók, s még meg is van fűszerezve néhány, az elfásult, ki nem élt emberre jellemző fantáziaképpel. Szóval érdekes keverék volt ez.

Az egyetlen gyenge pont talán a nyomozókban rejlik… amolyan bohócoknak tűnnek, akik inkább csak tehetetlenül keménykednek… bár ez megint csak az én véleményem… szerintem ez a szál feleslegesen lett betéve, vagy feleslegesen lett félre dobva… nem csak így megszellőztetni kellett volna.

A színészi alakítások jók: Anger Zsolt (Malkáv) különösen jót alakít, a mellékszereplők közül pedig Zágoni Zsoltra (Küklopsz) kell figyelni, ő a film úgymond ‘sója’.

Megint nyúlik a szöveg,

10

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s