The Lovely Bones


bones


Peter Jackson-t gondolom senkinek sem kell igazán bemutassam, mindenki ismer legalább egy jó filmet, mely az ő nevéhez fűződik:Heavenly Creatures, The Frighteners, Lord of the Rings Trilogy, King Kong.
Azt viszont kevesen tudják, hogy még a ’80-as évek elején bizony olcsó beteg, és isteni horrorfilmekkel kezdte, melyek meghatározóak voltak a fekete humoros horror műfajában (ezt persze csak azért kell elmondjam mert imádtam őket ,p): Bad Taste (1987), Braindead (1992). Közben még összehozta a Meet The Feebles című musical paródiáját, bábokkal… amitől állítólag sokan frászt kaptak… de erről ennyit.

Stílusán megint változtatott, a The Lovely Bones pedig teljesen más irányt vesz. Hogy is írjam le? Egy természetfeletti dráma. A legérdekesebb a halál utáni világban való hit, annak megformálása, a traumák miatti közvetlen kapcsolata az élők világával. Tulajdonképpen a Purgatórium egy elképzelésével találkozunk a film során, mely egyáltalán nem szürke és semmis, mint ahogy azt gondolnánk, hanem képzeletünk és érzelmeink formálják.

Ennek a filmnem nem igazán olvastam utána mielőtt megnéztem, így az első 5 percig azt hittem ez valami kellemes családi tragikomédia lesz, aztán jött egy mondat, mely után néztem egyet, s alig vártam a folytatást.

A sztoriról sajnos nem írhatok sokat, mert egyetlen elvétett mondat lelőheti az egész filmet. Beszéljünk tehát más dolgokról:
– annyi motívummal fogunk itt találkozni, hogy már nehéz lesz értelmezni is őket, a csábító virágmotívumtól kezdve, a bűn és bűnhődésen keresztül, a természetfelettiekről nem is beszélve, ott a világ minden egyes darabkája motívumként értelmezhető, kezdve az erdővel, fákkal, lehulló levelekkel…. egy szó mint száz, a vízió egy magas fokát kell befogadnunk a film során… s ez keveredik a drámával, egyfajta krimivel, thrillerrel, s elég komplex dolog lesz.

A színészi alakítások nagyon jók:
Saoirse Ronan-ről én eddig nem hallottam, de nagyon nagyot alakított mint Susie. Egyszerűen minden átjön amit a karakter adhat, boldogság, fájdalom, kétségbeesettség, kötődés, reménytelenség.
Mark Wahlberg ismét egy új oldalát mutatja meg, s az emlékek közt kutató, megrögzött apa lesz.
Susan Sarandon- a kicsit alkesz nagy lábon forgó nagymama, bár nem igazán volt fontos a filmben, sokat tett a hangulathoz
Rachel Weisz- ő nem igazán volt meggyőző, ez szerintem viszont inkább a forgatókönyv hibája mint az övé.
Stanley Tucci- azt hiszem tőle kaptuk a legnagyobb és egyben a legszokatlanabb alakítást a film során… új volt, teljes beleélés, szerintem nagyszerű. Bár inkább a karakter negatívumain volt a hangsúly, az a kétségbeesett jól eltitkolt kényszeresség, mely az ilyen emberekre jellemző (gyerekgyilkos… hátha ez az eldobott szó még felkelti valaki figyelmét, hogy megnézze) , nagyon érezhető volt.

Akkor a pozitívumokról szóltam, a negatívumok: akad ezért ebből is, Rachel Weisz része, aztán a Purgatórium eltúlzottsága, és itt nem a motívumokról beszélek, hanem a nagy animációkról, látomásokról, álmokról, egy fokon túl már sok volt, s ráadásul az animáció még itt-ott sántított is egy picit, ha jobban megfigyeli a néző.

De elég a dumából… nagyon is pozitív… nem tudom a Jackson rajongók miért bántották…

9/10

Reklámok

6 thoughts on “The Lovely Bones

  1. fantasztikus film volt fantasztikus alakításokkal. főleg Tucciéra gondolok.
    van egy sejtésem, h azok a Jackson-rajongók nem látnak tovább a LotR-nél, ezért bántották. bár én erről nem hallottam, de még jó hogy nem adok mások véleményére, ha filmről van szó 🙂

  2. hát szerintem sem látnak tovább… van egy ilyen szokásuk, ha kapnak valakitől valami jót, aztán mindig ugyanazt várják, s nem fogadják el a változást, olyanok mint a St. Anger esetében ,p

  3. Nekem katyvasznak tunt az egesz. A latomasos reszek, mintha Jehova tanuinak “reklamfolyoiratabol” lettek volna animalva, tul sok az omlenges, lepten-nyomon megalapozatlan dramatugiai elemek, nagyon kulonbozo es nem osszeallo stilusreszek, jol megcsinalt jelenetek, amik kulon megalljak a helyuket, de egyuttveve siralmasak (pl. a susan sarandon alkoholista balf*kodasa), es giccs, giccs, giccs. A szineszeket sajnalom csak, hogy ennyit dolgoztak es ilyen jol alakitottak egy ilyen filmben. Es sose voltam Jackson rajongo, de attol meg szidom 😀

  4. Az az igazság, hogy értem a nézőpontod, s van is benne valami … nekem viszont Sarandon alkoholista balfaszkodása tetszett ,p ha kicsit mélyre ások itt az emlékezetemben… ez a Purgatórium is tényleg hasonlított a Jehovás szórólapokra… basszus, ez eszembe sem jutott … hmmm

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s