Van Diemen’s Land


diemen


Ez egy elég nehéz, lassú, s kemény film. A történet brutális, azonban igaz. Ismert tény, hogy az angolok az emberi ‘piszkot’, melytől meg akartak szabadulni, előszeretettel szállították Ausztráliára és környékére, s ott ráadásul még a birodalom hasznára is váltak. A történet egy szökést tár elénk, Tasmániában (Van Diemen’s Land Tasmánia régi neve). 1822-ben játszódik, amikor is 8 elítélt megszökik Macquarie Harbour-ból, egyenesen bele a Tasmán vadonba. Az ő útjukat fogjuk követni, az elejétől a végéig, mikor is az éhség előhozza az ösztönöket, s a szökési kísérlet túlélési harcba s kannibalizmusba fullad.

A film egyetlen hibája talán az, hogy a történet nem teljes. Alexander Pearce, ír bűnöző történetéről van szó, akit Írországból 6 pár cipő ellopása miatt küldtek a Tasmániába. Első szökése után még volt egy második is, mely szintén kannibalizmusba fullad, hamar elfogják, s ez úttal bizonyítékok is vannak, s felakasztják (1824). De a film csak 1822-ről szól. Talán jobb lett volna ha a történet egészében meg lett volna filmesítve.

Akkor a pozitívumokról: a táj vadsága nagyon jól keveredik a mesélő elvont mondataival, s az egésznek egy eredeti érzése lesz. Elég kevés a párbeszéd a filmben, ez is két nyelven, írül s angolul. Igazán nagy nevekkel nem találkozunk, de a színészi alakítások ettől függetlenül jók. Áthatja a cselekményt egy durva vad drámaiság, egyszerű ösztön, s ez is passzol a környezettel.

Nem egy popcorn film, de szerintem érdemes vetni rá egy pillantást

8

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s