The Imaginarium of Doctor Parnassus


parnassus


Elérkezett az a pillanat, hogy szegény néhai Heath Ledger utolsó filmjéről s alakításáról ejtsek szót. Ismét kicsit fura érzéssel töltött el viszontlátni az arcát, s továbbra is fenntartom… a filmvilág nagyot vesztett vele, rengeteg spiritusz volt benne.

A néző talán első ránézésre meg tudná mondani, hogy ez Terry Gilliam film. Ilyenek csak az ő fejéből pattanhatnak ki. Egyesek mesterinek tartják, mások pedig bohéman túlzottnak és kuszának. Én az első megvilágítás híve vagyok.

Dr. Parnassus egy vándorszínház vezetője, akinek gyenge pontja talán, hogy valahányszor az ördög (Mr. Nick) megkísértette, mindig üzletelni kezdett vele. Így először halhatatlanságra tett szert, majd ezt elpazarolta szerelemre, s még a lányára is fogadást tett. De, most úgy áll, lányát elveszti… azonban talán fordulhat a kocka mikor isteni jelként melléjük kerül Tony, az akasztott ember…

A film két világot kever össze: a valóságot azzal a világgal mely Parnassus látszólag ócska színi tükrében rejlik, s amelyet ‘áldozatai’ képzelete formál… s saját képzeletükben kell kiállják az ördögi kísértést… A filmben nem túl sok a szöveg, de nagyon ötletes, a karaktereknek vannak pozitívumaik s gyengeségeik egyaránt, s kegyetlenül a felszínre kerülnek, s ettől lesznek csak még szimpatikusabbak. S még valahol van is benne egy kis tanulság, ha Tony esetén gondolkodik az ember, de erről nem beszélek. ,p

A szereplők:
Christopher Plummer… Dr. Parnassus… ismét egy nagyon nagy alakítás, más 80 évesek már fel sem tudnak kelni az ágyból, addig Plummer (az én szememben legalábbis) megváltja a világot…
Heath Ledger, Johnny Depp, Colin Farrell, Jude Law- Tony, a szélhámos jótékonykodó, a film legmeghatározóbb karaktere, aki miatt megy előre a cselekményszál, rokonszenves, de gyanús is, a közönséget legalább annyira megosztja, mint a többi karaktert a filmben. Nem tudom miért mondták azt, hogy mintha hasonlított volna Ledger játéka a Jokerre, szerintem egyáltalán nem, tessék szemüveget venni… nagyon jó alakítást nyújtott. Sajnos meghalt közben, s nem tudta tökélyre vinni. Itt jön be ismét Gilliam fifikássága: hogy a filmből legyen valami, s Ledger-nek is méltó emléket állítson, a megmaradt jelenetekbe szerződtette Farrell-t, Law-t s Depp-et. Bár mindegyiküknek viszonylag kis szerepük van a filmben, nagyon nagy alakításokat nyújtanak, egyszerűen olyan, mintha Tony-nak csak az arca változott volna, s minden más ugyanaz maradna.
Lily Cole… Valentina, Parnassus lánya… a fogadás tárgya
Verne Troyer- mint Percy, Parnassus kis segítője… azt hiszem neki vannak a legviccesebb beköpései az egész filmben
Andrew Garfield… Anton, Parnassus bemondója
Tom Waits… ismét egy igazán karakán szerepben, mint Mr. Nick, az ördög személyesen. Abszolút kellemetlen, s szimpatikus. Üzletre mindig hajlandó egy kis kínlódás és szórakozás reményében.

A valós világ eredeti színe, s az animált képzeletvilággal furán keveredik, a kettő nagyon más, s erős kontrasztot formál, de talán a vándorszínészek eszelős díszei s viselkedése miatt a leginkább, mégis egy egésznek hat.

Túl sokat húzom a szót, ajánlom mindenkinek aki nem riad vissza egy kis furcsaságtól

nálam 10

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s