Tetro


tetro1


Francis Ford Coppola legújabb műve, s egyben első rendezése a 2007-es Youth Without Youth óta, s akárcsak a Youth Without Youth, ez is kapott hideget, meleget, istenítést, szidást, s még a mozikban is megbukott (ez talán a limited Premier eredménye is).

Személy szerint nagyon kedvelem Coppola-t (ezt a filmet ő írta, rendezte, s a producere is ő volt), s a kicsit nehezen emészthető filmjeit, úgyhogy itt pozitívumokat fogtok olvasni… (írnám én a rossz dolgokat is, de az az igazság, hogy nem sok kivetnivalót találtam ebben a filmben)

Kezdjem a sztorival:
Bennie, aki megszökött otthonról, s egy hajón dolgozik, Buenos Aires-ben felkeresi rég nem látott testvérét, mikor a hajó néhány napos kényszerpihenőre szorul. Nem azt kapja amire (akire) számít, testvére, az egykoron nagyreményű író, mintha csak árnyéka lenne önmagának. Titokban felfedezi testvére kiadatlan írását, melyben egyben saját hányattatott múltjának is fel véli fedezni a kulcsát…

Kicsit nehéz erről a történetről írni, igencsak kényes és bonyolult. Egy-egy rossz szó ellőheti a filmélményt a nézőnek. Következzenek más érdekességek:

Az egyik a film színvilága: a jelen fekete fehér, az elejétől a végéig, melybe közbe vannak ékelve színes múltbéli képsorozatok, dramatizált emlékek, képzelgések, ez érdekes hatással lesz minden nézőre.
A másik a film környezete: Argentínában játszódik, betekintést nyerünk ennek a világnak furcsa, bohém, kissé eltúlzott, meggondolatlan szenvedélyességébe, ez a környezet felettébb passzol Tetro karakterével, temperamentumával, kiegyensúlyozatlan énjével, s az eltakart fájdalmas fájdalmas, még be nem forrt sebekkel.
Aztán ott van még a sokat sugalló cselekményszál, mely mindig csak a kellő pillanatban árulja el magát, s viszonylag lassan bontakozik ki. A karakterek érdekesek, szív-vér emberként hatnak, s igazi fejlődésen mennek keresztül, ennek oka talán a múlt piszkos dolgainak lassú feltárásában lelhető fel.

A főszerepet Vincent Gallo (The Funeral, Buffalo 66, The brown bunny) játssza, gondolom az ő neve sokaknak ismerős. Neki nagyon fekszenek a Tetro-hoz hasonló karakterek, ez ebben az esetben sem volt másképp.
Alden Ehrenreich- mint Bennie, Tetro ‘kisöccse’, viszonylag ismeretlen színész, annál jobb alakítást nyújt.
A két karakter között érezhető lesz egyfajta furcsa kötődés, ragaszkodás (Bennie részéről), s taszítás (Tetro múltjának árnyai miatt).
Mellékszerepekben ott van még Maribel Verdú,Klaus Maria Brandauer (Mephisto),…

Szerintem egyértelmű 10
Ha nem hiszitek, nézzétek meg, s döntsétek el magatoknak…

tetro2

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s