The Informant!


informant


Ez tényleg Unbelievable. Szerintem mindenképp ez volt az év egyik legidegesítőbb és antipatikusabb filmje, és ami még idegesítőbb, hogy emellett még fikázni sem nagyon lehet, mert jól volt kivitelezve, a színészi alakítások jók voltak, s ráadásul még igaz történeten alapul. Teljesen felemásnak éreztem magam ezután a film után, kis undorral bennem, s nem tudtam eldönteni, most tetszik? vagy nagyon de nagyon utálom?

Steven Soderbergh egy jó rendező. A tipikusan amerikai mozimágnes filmek mellett (Ocean’s 11,12,13, Solaris) még az elvontabb, vagy történelmi kategóriákban is jeleskedik (Kafka, The Limey, Traffic, The Good German, Che: Part One, Two). A The Informant!-ot nem is tudom még kategóriába soroljam, igazából mindkettő és egyik sem. A történet abszolút amerikai, a szereplők is, a rendező ironikus hozzáállása nem annyira.

Az FBI az egyik kukoricamágnás cég lábujjkáira akar lépni, mikor egy magas pozícióban lévő alkalmazott által kiderül, a cégek összeülnek, s illegálisan meghatározzák az árat, s felosztják a piacot, minden egyes doboz kukoricával átverve a vevőt, aki így többet fizet mint talán kellene. Beépített emberünk (Matt Damon) pedig amennyire segítőkész, annyira sunyi, hazudozó, felemás, szuper intelligens alak, aki nagyon szereti az összeesküvés elméleteket.

Az informánsunk néha már annyira idegesítő lesz, hogy jön, hogy megüsd. Az elején indokai még érthetőek, de aztán mást sem fog csinálni, csak még több slamasztikát, legfőképp lepcses szájának és óriási fantáziájának köszönhetően. Ha arra gondolok, hogy Mark Whitacre igazából is él, azt mondhatom, örülök, hogy nem ismerem. Itt fog bejönni amúgy az irónia az élet és a rendező részéről is… ugyanis az árulkodó kapja a legnagyobb büntetést… s ezt csak magának köszönheti.

Matt Damon ismét bizonyítani fogja, mennyire jó színész is ő, a hátára veszi a filmet, s végig szalad vele a 100 méteren. Ez a karakter kicsit eltér az általa megszokott szerepektől, nagyon bonyolult, nehéz megbirkózni vele. De Damon előtt le a kalappal, tökéletesen sikerült neki.
Ismertebb színészek közül még Scott Bakula-val találkozunk, ő lesz a kicsit hiszékeny FBI ügynökünk.

Szerintem megéri megnézni… még ha valószínűleg nem is lesz a kedvenced

7/8

Reklámok

One thought on “The Informant!

  1. Visszajelzés: Green Zone « Sandorkavargat's Blog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s