The Secret of Kells


kells

Én ezek után is fenn fogom tartani, hogy az Oscar bizony egy elég felszínes díj. Hogy egy ilyen rajzfilm ne kapja meg? …

Egy érdekes történetnek leszünk tanúi, amely ráadásul igaz alapokon nyugszik. Kells apátság Dublintól 40 km-re Északra fekszik, s egészen 1650-ig őrizték itt a híres könyvet. Animációs filmünk a kilencedik századba visz vissza, mikor is az apátság vezetője csökönyösen mindennel dacolva teljes erejét az apátság megerősítésére fordítja, a közelgő viking veszedelem ellen. Aidan testvér megérkezése viszont mintha mindent felforgatna… s a vikingek mintha a vártnál is gyorsabbak lennének. Iona szigete, ahonnan a híres Aidan testvér érkezik, Skócia nyugati partjainál fekszik, a vikingek ezt a térséget fosztották ki először mielőtt áthajóztak volna az ír szigetekre, s később pedig az északi sarkkör felé.
A vallásosság keveredni fog a pogány varázsvilággal, egy érdekes kétélű furcsa világot alkotva. Ebben fogjuk Brendan (a fiatal tanonc) kalandjait követni.

Az animáció fantasztikus. Régies rajzfilmekre emlékeztet, minimalisztikus, színvilága nagyon gazdag, egy erős kontrasztot emel, s emellett még díszes is, különböző érdekes díszítő formákra bukkanhatunk itt-ott, mely kifejezetten kelta sajátosság volt.

S aztán jöjjenek az érdekes alakok és a motívumok:
Aisling— a Tuatha Dé Danann megtestesítője a filmben… Danan istennő népe… ők voltak azok az emberek akik úgymond meghódították az ír földet a Fir Bolgoktól. A rajzfilmben ő az erdő őre, aki nem szereti a hívatlan vendégeket. A rajzfilmben tulajdonképp a körülöttünk lévő világ lelkét fogja jelképezni, amit az egyszerű emberi agy nem képes felfogni, s ellentétben áll mindazzal amiben hinni akarunk.
Pangur Ban— Aidan testvér macskája igazából egy legendás ír állat. Egy 8-ik századi vers szereplője, melyet egy szerzetes írt, Reichenau szigetén az apátságban. A 8 soros versben a szerző a maga s a macska ‘aktivitását’ hasonlítja össze.

Ami nagyon tetszett még az a vikingek arctalan ábrázolása volt. Igazán csak itt sikerült rávilágítani ennek a népnek a kegyetlen, éhes hódító jellegére. Ezt a jelleget a mostanában felfedezett, több száz lefejezett csontvázat tartalmazó viking temetkezési helyek csak alátámasztják.

Többet nincs mit húzzam a szót. Fantasztikus rajzfilm, ajánlom bárkinek.

10

kell2

kell3

kell3

Reklámok

3 thoughts on “The Secret of Kells

  1. Visszajelzés: How to Train Your Dragon « Sandorkavargat's Blog

  2. Visszajelzés: Lista a 200 kedvenccel… | Sandorkavargat's Blog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s