The Red Riding Trilogy- 1974, 1980, 1983


red1

Teljesen véletlenül bukkantam rá erre a trilógiára… Nagy-Britanniában már egy éve bemutatták a filmeket, s még a tv-ben is adták már (Channel 4). Itt nálunk viszont valahogy kimaradt, egyetlen szót sem lehetett hallani róla.

David Peace egész sikeres fiatal (43 éves) íróvá nőtte ki magát az elmúlt pár évben, ugyebár a The Damned United is az ő tollából született, aztán pedig a 4 Red Riding könyvéből adaptáltak 3-at (az 1977 kimaradt, viszont erős utalások vannak rá a második résztől arrafelé, mondhatjuk azt, be lett építve.). Ez egy fergeteges krimi. Olyan, melynek minden egyes mondatára oda kell figyelni, az elején kétségek közt s szürkeségben tart, s ahogy hőseink keresik az igazságot, úgy kerülnek szemünk elé a piszkos kis titkok. Ettől az eljárástól a főhősök még emberibbek s szimpatikusabbak lesznek.

Túl sokat nem mondhatok el a tartalomból, anélkül, hogy lelőjek ezt-azt, ezért inkább csak annyit mondok, hogy az első rész elején egy fiatal riporter(Andrew Garfield- Boy A, Imaginarium of DR. Parnassus) kezd el nyomozni gyerekgyilkosságok ügyében, de sokaknak nem tetszik, hogy mindenbe belemártja az orrát…

red1

A második részben egy nyomozóval(Paddy Considine, őt gondolom nem kell bemutatni ,p) ismerkedünk meg, aki bár tehetséges, élete a sötét ügy miatt egyre tragikusabb fordulatot vesz.

red3

Az utolsó rész főhőse pedig egy kövér ügyvéd(Mark Addy- The Time Machine, Still Standing), aki védence fura halálesete körül szaglászva keveredik bele az ügybe. A másik oldalról egy lelkiismeretfurdalásos zsaru (David Morrissey) próbálja megtalálni békéjét.

red4

A mellékszereplők között van még Sean Bean, karaktere bár nincs mindig jelen, a 3 filen keresztülvonuló kulcsfigurák egyike lesz…
A cselekmény nagyon is összetett, a karakterek között egyfajta bonyolult kapcsolatháló épül majd fel, mely a végére kibogozódik, s a főszereplőkön kívül végre kiderül, kinek hol is van a helye a történetben. A színvilága érdekes és kontrasztos, kifejezetten sötét krimibe illő (A Bíbor folyókhoz(Les rivières pourpres) hasonlítanám talán, bár ezek a filmek jobban nála), a párbeszédek érdekesek, s szinte minden mondatnak súlya van. Összevonva az mondanám, az egész nagyon célirányosan van felépítve. 3 különböző elismert angol rendező(Julian Jarrold, James Marsh, Anand Tucker) rendezte a 3 részt, s mivel 1 éven belül jelentek meg, tudták mit lehet s mit is kell kihozni a történetből, bár a rendezők közti kis különbségek azért igazán érezhetőek a filmekben.

Megint rengeteget írok. Összegzésképp: ezt a 3 filmet csak akkor fogod látni, ha leszeded magadnak. Én az Isohunton találtam meg, ha érdekel, keressetek rá. Az igazi sötét krimik szerelmeseinek ez a 3 film 3 nagyszerű estét eredményezhet, vagy az elhivatottabbaknak egy igazi filmmaratont.

red5

3 rész, 3 jegy:
1974: 10
1980: 9
1983: 9/10

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s