Harry Brown


harry


Azt a mindenit… a legjobb filmekre tényleg akkor bukkan rá az ember amikor nem is várja. Ismét egy unalmas, fáradt este, egy érdekes bár öregesnek tűnő angol film… aztán bumm… le sem tudod venni a szemed a képernyőről.

Harry Brown-t,az egykori tisztet, felesége halála után nem sok minden kötötte a világhoz. Egyetlen egy barátja volt, akivel sakkozni jártak néha. Az öreg pofátlan tinédzserekre panaszkodott, akik egyfolytában zaklatják. Harry nem tulajdonított túl nagy jelentősséget neki… egészen addig, amíg barátját egyszer csak holtan találják. Mr. Brown ezután önfejű s kegyetlen igazságszolgáltatásba kezd…

Ez a film nagyon de nagyon ott volt. Mind hangulatban, mind színészi alakításokban, cselekményben. Kegyetlen, szürke, nyomott, néhány helyen undorító, s abszolút lebilincselő. A negatív karaktereknek pozitív tulajdonságaik nincsenek, amolyan féreg suhancok, akikkel tele van a javítóintézet, viszont a jótevőnk kegyetlen módszerei is legalább annyira fanyar szájízzel fogják hagyni a nézőt, hogy egyfajta hős-antihős kategóriába lehessen besorolni, bár tettei tökéletesen megalapozottak s indokoltak. A történet elég csavaros, főhősünk undorítóan érdekes helyeken fogja találni magát, s még furább helyzetekben, az akciójelenetek durvák s tetszetősek.

Még néhány szót a színészekről:
Michael Caine: ő egy elég érdekes színész. Az elmúlt néhány évtized során rengeteg filmszerepben láthattuk, felemás sikerrel. Néhány film kiemelkedően jó volt, néhány pedig szürkén közepes, vagy egyenesen rossz. Ez a film az igenis jó kategóriába tartozik, bár furcsamód nem reklámozták valami sokat. A karakter elhagyatottsága, akaratereje, személyisége, igazság és bosszú éhsége a tömeg nagyrészét tátott szájjal fogja hagyni
Emily Mortimer: a nyomozónő, aki amolyan mellékszereplőként vonul végig a filmen, egyik felőlről a rendőrség kötött kezeit jelképezi, másik részről viszont az igazságszolgáltatás legális formáját, melytől főhősünk alaposan eltér.
David Bradley: A Harry Potter filmek Argus Filch-e. Bár elég rövidke szerep jut neki ebben a filmben, ez annál fontosabb lesz, mivel ő lesz az egész cselekmény kiindulópontja. Ezt már az idős ember panaszánál érezni lehet.

Azt hittem öreges lesz. Tévedtem. Csak a hangulata volt az. Mind tudjuk milyen az öregkor, bár hála az égnek, még nem érezzük. Ahhoz képest, hogy ez csak egy akciófilm, a végén el fogsz gondolkodni ezen-azon.

Merem ajánlani mindenkinek.

10

Reklámok

One thought on “Harry Brown

  1. Visszajelzés: Lista a 200 kedvenccel… | Sandorkavargat's Blog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s