El Secreto de sus Ojos


secreto


Idei évünk Legjobb külföldi filmjének járó Oscar-ját seperte be, azt kell mondjam, teljesen jogosan. Bár, mint említettem, ez az Oscar dolog elég felszínes tud lenni, azért vannak még megfontoltan hozott helyes döntéseik is.

Erre a filmre egy szó van. WOW. Csak bírd végignézni.

A bő két óra alatt egy érdekes gyilkossági ügy fog a szemünk előtt leperegni. 1999-ben járunk, Benjamín Esposito életének egyik meghatározó ügyéből szeretne könyvet írni, de már az első mondatnál megakad. Végül mindent megtesz, hogy felidézze a 25 évvel ezelőtt történt különös ügyet, s lelkében minden a elrendezve pontot tegyen a végére.

A cselekmény kicsit vontatott, lassan tárul a szemünk elé, flashback-ek formájában, a jelent keverve a múlttal. Ennek az eljárásnak, s a cselekmény nehézkességének köszönhetően a karakterek erős hangsúlyt kapnak, s nagyon emberiek lesznek, teljesen körvonalazódnak a néző előtt, mi pedig átérezzük minden tettük okát, elgondolását, súlyát. Teljességüket talán még az adja, ahogy a gyengéikre, s a köztük fonódó szálakra is fény derül. Teljesen lebilincselő és szívszorító. Miután megnéztem, az a kicsit felkavartságra hasonlító érzés volt bennem, amit csak az igazán nagy, s eszementül hatásos filmek után szoktam érezni.

Érdekes azért, hogy Argentínában, a ponyvaregények egyik nagy hazájában milyen vagány filmek tudnak születni. Itt jutunk el a színészekhez.
A főszerepet Ricardo Darín (XXY, El Aura) játssza, de még hogy. Ez egy ritka jó alakítás. A karakter annyira egy hús-vér ember látszatát kelti, a maga rögeszméivel, eltitkolt érzéseivel, temperamentumával, nyugtalan igazságérzetével, hogy azon veszed észre magad, hogy szinte te is beleéled magad a bőrébe, s szinte szájtátva várod, mi a következő lépése, néhány helyen pedig ujjaidat tördelve szurkolsz neki. Érdekes viszont, hogy bizony Darín is gyakran megfordult sorozatokban. Az igényes nagyközönség pedig a ponyvaszínészeket nem igazán tartja sokra általában, pedig ez nem kellene épp így legyen. Hogy még egy példát hozzak fel, ott van a Tropa de Elite (Elite Squad, brazil film 2007, eszméletlen) főszereplője Wagner Moura. Ő tipikusan ponyvasztár Braziliában… de azóta már több filmben is bizonyította mennyire jó színész.
Megemlíteném még Soledad Villamil, Pablo Rago, Javier Godino, Guillermo Francella nevét, egytől-egyig hiteles, nagyon szép alakításokkal csoportosulnak főszereplőnk köré, egy igazán fordulatos, rejtett utalásokban gazdag cselekmény karaktereit megformálva.

Annyit mondok még, néha minden kulcsa a semmiségekben rejlik…

10

Reklámok

One thought on “El Secreto de sus Ojos

  1. Visszajelzés: Un Prophéte (2009) « Sandorkavargat's Blog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s