Capitalism: A Love Story (2009)


capiatlism

Michael Moore-t gondolom nem sokaknak kell külön ismertetni. Az A.E.Á. dokumentumfilm gyártásában napjaink egyik legmarkánsabb alakja, aki filmjeiben mindig elég komoly szociológiai problémákat vet fel, keres rájuk megoldást, s próbálja meg őket elég egyéni, kicsit talán sziszifuszi módon orvosolni. Legalább annyian istenítik, mint ahányan közellenségnek nyilvánítják.

Ez ebben az esetben sem lesz másképp. A The Big One (1997), Bowling for Columbine (2002), Fahrenheit 9/11 (2004), Sicko (2007) után ismét a kapitalista rendszer bizonyos hiányosságaira világít rá a maga módján, piszkos kis ügyeket kiteregetve, komplex problémákat felvázolva.

Moore lassan egyenlő lesz a nép hangjával. Mindig a mindennapi szürke egyén szempontjából tekinti a problémát, s emiatt mindig szembe is kerül napjaink tőkén alapuló érzéstelen világával. A társadalom ‘nagyjait’ pedig éles, ironikus (ez már ebben az esetben is látszik a film címéből) humorral s egyéni akciókkal igyekszik bírálni.

Filmjei felettébb érdekesek, s nekünk, magánszemélyeknek igenis tetszenek. Azonban ahogy a The Cove-nál is említettem, van egy elég érdekes tulajdonságuk. Szubjektív dokumentumfilmek, melyek nem mérlegelik mindkét fél nézeteit elég tüzetesen, hanem kimondottan az egyik réteghez (ebben az esetben a többséghez) szólnak. Ez nem feltétlenül hiba, csak az objektív mérlegelés hiánya. Emiatt nem csak követőket szereznek majd, hanem ellenségeket is.

Ez a film azonban mindenképp le fog bilincselni másfél órára, s mi, akik mások döntéseinek csak a következményeit érezzük, nem tudunk majd mást tenni, mint Moore-t értékelve, fanyar szájízzel szájtátva bólogatni.

Legyen akármennyire szubjektív, szerintem Moore nézetei abszolút megalapozottak, s teljes mértékben igaza van. Még akkor is, ha az, amit ő szeretne igencsak utópisztikus.

10

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s