Invictus (2009)


invictus


Clint Eastwood nem csak nagy színész, nagy rendező is. Pont. A Mystic River (2003), Million Dollar Baby (2004), Letters from Iwo Jima (2006), Changeling (2008), Gran Torino (2008) egytől-egyig nagyon nagy filmek (félreértés ne essék, tisztában vagyok vele, hogy Eastwood a ’70-es évek elejétől rendez filmeket, de én ezeket kedvelem igazán tőle). Az Invictus azonban nem nőtt annyira a szívemhez. Pedig nem igazán találok benne hibát.

Ha jobban belegondolok ez egy tökéletesen kivitelezett film. Az egyetlen hibája talán a témája. Most politikáról szól, vagy sportról? Mert ez bizony mindkettő, aztán talán egyik sem. Én értem azt, hogy ez a film a sport szerepét igyekszik hangsúlyozni egy nemzet összetartásában, viszont az egész filmnek a végére lett egy olyan amerikai érzete, mint amikor egy-egy filmben valami egyetemi focicsapatot istenítenek fel a magas egekbe, mert megnyert valami igénytelen országos amerikaifoci bajnokságot, csak persze itt még belekeveredett az apartheid utószele, Nelson Mandela személyével együtt, meg a rögbi vb.

Történelmi szempontból jó: 1994-1996-ot fogja közre a Dél-Afrikai Köztársaság történelmében, Mandela megválasztásától egészen az 1995-ös rögbi vb-ig, melyet csodával határos módon szintén Dél-Afrika nyert meg. Szépen a szemünk elé tárulnak a gondok is, melyekkel az elnök küszködött: hogyan is tartsa össze utálattal s bosszúvággyal fűtött felemás népét. A megoldást végül többek közt a sportban találja meg…

Nem volt rossz a film, egyáltalán, egyszerűen csak mintha kér részre szakadt volna, Hollywood-i végkimenetellel.
Morgan Freeman nagyon nagyot alakít mint Mandela, néhány videót visszanézve mintha tényleg maga a legendás elnök lenne.
Matt Damon alakítja Francois Pienaar-t a Springbocks (a rögbi válogatott) csapatkapitányát. Az ő alakítása elég átlagosnak tűnt az igazságot megvallva.

De elég a dumából, nem volt rossz, de talán kicsit csalódtam…

7/8

Reklámok

One thought on “Invictus (2009)

  1. Visszajelzés: Hereafter (2010) | Sandorkavargat's Blog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s