Triage (2009)


farell


Semmi sem jobb a reggeli bejegyzés szagánál ,p .
Most gyorsan mondtam valami hülyeséget, mivel a film, melyről ez a bejegyzés szól nagyon is komoly, s nem lesz alkalmam viccelődni vele.

Scott Anderson fotós könyvéből készült, amolyan amerikai-európai koprodukció, Danis Tankovic (bosnyák rendező,a No Man’s Land (2001, muszáj látni) alkotója) keze alatt.

Ez a film bizony nagyon sok kritikát kapott háborúellenes üzenete miatt, sokan egyenesen propagandafilmnek kiáltották ki. Tény, hogy azért voltak neves színészek benne, hogy Amerikában is marketingelhető legyen, és igen, az üzenete igenis háborúellenes, de miért kell propagandafilmnek kikiáltani? Szerintem minden hasonló hangvitelű dráma ilyen üzenetet továbbít, nem tudom miért mutogattak pont erre a filmre újjal.

Miről is szól? 2 háborús fotós Kurdisztán iraki részére utazik, hogy fotókat készítsen a felkelésről. Itt brutális dolgoknak lesznek tanúi, s végül csak egyikük tér vissza. De mi lett a másikkal?

Először is, mit jelent a film címe? A triage szó azt a háborús orvosi eljárást jelenti, mikor is sérüléseik súlyossága szerint részesítik ellátásban a beteget, mikor nincs lehetőség mindenkit ellátni. Így a betegek bizonyos része amolyan áldozattá válik. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a súlyosan sérülteket gyógyszer hiányában hagyják meghalni. Aki megnézi a filmet az megérti, hogyan is kapcsolódik ez ide.

Egy másik érdekes dolog a pszichológiai oldal volt, a poszttraumatikus stressz szindróma elég szemléletes bemutatása.

Még egy-két szót a színészekről:
Colin Farrell (Mark Walsh): nem a kedvenc színészem, de el kell ismerjem, mesteri alakítást nyújt, a mindenben két kanál fotóstól a megtört emberig… le a kalappal
Jamie Sives (David, Walsh társa s legjobb barátja), Branko Djuric (Dr.Talzani) lesznek a háborús rész központi karakterei a film tulajdonképpen nekik köszönheti meghökkentő durva drámaiságát.
Paz Vega (Elena)- ő csak amolyan mellékkarakter volt, a szerető szép okos, spanyol akcentusú feleség, a megoldás kulcsa
Christopher Lee (Morales)- Elena nagyapja, akivel unokája eddig nem tartotta a kapcsolatot. A Franco diktatúra fasiszta vezetőinek pszichológusa, akit emiatt sokan elítélnek. Szerintem a film legvagányabb karaktere volt, Lee pedig nagyon szépen játszotta
Kelly Reilly- David felesége… Ő a pszichológiai rész kialakításában az egyik fő karakter (bűntudat).
Azt kell mondjam a szereplők képe nagyon szép ebben a filmben. Egy kerek egészt alkot, minden karakter emberi és hihető. Ez a cselekménnyel együtt óriási hatást gyakorol a nézőre.

Nem húzom tovább a szót, tessék megnézni.

10

Reklámok

2 thoughts on “Triage (2009)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s