Solomon Kane (kicsit talán spoileres… de nem vészesen)(2009)


solomon


Na, gyorsan ide is valamit. Elnézést, ha egy-egy gondolatom esetleg nem lesz koherens, de holnap vizsga, nekem pedig nagyon elegem van mindenből, s ezért átmentem megint ilyen Carpe Diem, mindent magasról dologba… de nem ez a lényeg.

Nagyon vártam a Solomon Kane-t. Láttam a trailer-t még valamikor nagyon rég, s nem tudom miért, valami megfogott a hangulatában. Szerintem a sötét középkori hangulat, a szürkeség s az elhagyatottságban igazságot kereső törött protagonista lehetett, úgy dióhéjban. Solomon Kane ugyebár a tragikus sorsú Robert E. Howard egyik visszatérő misztikus-kaland-ponyva hőse. Conan-t meg a Vörös Szonját mindenki ismeri, hála a ’80-as évek izomagykultuszának, de Solomon Kane valahogy kimaradt. Nem volt rá igény eddig. Annyi szent, hogy ez a karakter is megérdemelt egy (vagy talán több, még elválik) filmet, bár sajnos megint azt kell mondjam, hogy a film nem ért fel az elvárásaimhoz.

Valami olyasmi volt, mint amiket kisebb koromban néztem a TV-ben ilyen-olyan hősökkel. Jó, nem mondom, a sztori kicsit jobb volt, a harc jelenetek jobban voltak kivitelezve, de az egésznek volt egy olyan kicsinyes hangulata. Mikor láttam, hogy erre a filmre európai filmgyártó barátaink 40 milliót költöttek, tátva maradt a szám (van még mit tanulni tengerentúlról kalandfilm terén). Ha megkérdezték volna, azt mondtam volna, max. 7-8 Millió (nem mintha valaki is kíváncsi lenne a véleményemre). De az effektek néhány helyen bénák voltak(az a sátán valami, meg a feldúlt város a film elején) (nem mondom néhány helyen vagányak is, pl. a tükrös démonok), a színészek néhány helyen a rettenetbe erőltették a kemény régies akcentust (főleg Solomon Kane), s voltak nem odaillő elemek (mint pl. a medál a képekkel a szekeres családfőnk nyakában, az ilyen dolgok csak az 1800-as években jelentek meg).

A hibák mellett azonban a film jó volt. Az akció szépen volt kivitelezve, a cselekményszál következetesen alakult (bár aki sok hasonló filmet látott annak kiszámítható), a jelmezek szépek, a hangulat illik a misztikumhoz, csak úgy mint a színek. Más szóval, ez egy ilyen fele-fele film.

A sztori: Solomon Kane kegyetlen egykori hajóskapitány a gonosszal harcolva próbálja meg visszanyerni saját lelkének üdvösségét… magától a gonosztól.

Érdekes volt még, ahogy ebben a filmben az inkvizíció mellét álltak, egyszerűen a sok babona és természetfeletti dolog indokolttá tette az inkvizíció rémes elemeit… ez a film egyik nagyon érdekes aprósága volt számomra.

A színészekről: hát-hát, ezt inkább hagyjuk. Mondok néhány nevet, de kiemelkedő alakítás az nem igazán volt: James Purefoy(Solomon Kane), Pete Postlethwaite, Max von Sydow, …

Egyszer elmegy.

7

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s