In the Loop (2009)


loop1

Egy nagyon erős filmszatíra. Viszonylag kevés hasonló jellegű s erősségű film tesz szert ekkora ismertségre, ez már dicséretes. Más dolgok azonban nem azok…

A film céltábláját a politikai élet személyei adják, úgy brit, mint amerikai oldalról… ez valami nemzetpolitika kritikának vehető… állítólag vígjátékba öltöztetve. Nekem csak egy rész maradt ki: hol volt itt a vígjáték? Azt hiszem egy olyan poén nem volt a film során mely egy apróbb kaján mosolynál többet ért volna… mi vicces ezen? A szerencsétlen, esetlen, semmire sem jó, félős, paranoiás, irányítható, hataloméhes, manipuláló, másfél órán keresztül hangosan káromkodó, köpönyegforgató, kétszínű, kicsinyes, seggnyaló alakok? Már bocsánat…

Igen, a film jól volt felépítve, a szatíra egyértelmű, de ne adják el vígjátéknak, mert ez bizony komolyabb társadalomkritika volt annál, s az a baj, hogy bárki is nézi, bárhol a világon, végig azon fog gondolkodni…. Istenem, így van… mert hát, lássuk be, a legtöbb országot agyilag igencsak inkompetens alakok irányítják… sajnos. Az igazi érték kb. a szavazás pillanatában vesződik el, nem mondom, hogy mindig, hanem az esetek 80 százalékában. Ez nincs jól így, de nincs mit tenni.

A filmben, ezen a morális kérdésen kívül, semmilyen igazi nagy hiba nincs. Csak egy kellemetlen fanyar szájíz, ami marad utána… s néhány kicsit ellaposodott pillanat.

Ami nagyon tetszett nekem, az a média bemutatása volt, hogy használják ki az embert, hogyan forgatják ki szavait, s csavarják ezer felé, mindent belemagyarázva, s mint lehet egy embernek egy pillanatnyi kis ‘áramszünet’ a veszte.

Ezzel nagyjából le is írtam miről van szó a filmben, erre tehát nem is térek már ki bővebben.

Nem akarok órányi olvasnivalót dumálni itt, mert erre a témára s a helyzet jelenlegi állására gondolva keserű lesz a szám íze, úgyhogy az elemezgetést is lezártam.

Megemlíteném még a fontosabb neveket, akik nagyon is szépen játszottak ebben a filmben: Peter Capaldi, Chris Addison, Tom Hollander, Anna Chlumsky, James Gandolfini, …

Jó film, elgondolkodtató, de nem vicces, még akkor sem, ha annak akar tűnni. Le a kalappal Armando Iannucci előtt, hogy ilyen magas szinten bele mert mászni ebe a témakörbe… s egy ilyen éles s helyénvaló szatírát sikerült összehoznia. Már csak emiatt is érdemes megnézni.

8/9

Íme a filmhez kapcsolódó kérdésem:

loop2

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s