Nowhere Boy (2009)


nowhere


Kicsit vonakodtam ettől a filmtől, azt kell mondjam (s itt lehet, hogy én vagyok bunkó meg ilyesmi…) a Beatles meg John Lennon nem igazán az én világom. Aztán persze ez a film is kapott egy szabad estét mint annyi másik, s mit is mondjak, megérdemelte.

Miről is szól?
Lennon tinédzseréveiről, hogyan született meg a The Quarrymen, s mint jutottak el a Beatles-ig, aztán pedig ott van még a kicsit zavaros családi élete, s kapcsolata korai élete két legmeghatározóbb asszonyával: Julia-val, aki az édesanyja volt, s Mimi nagynénjével, akit talán a nevelő anyjának is nevezhetünk. Dióhéjban ennyi.

Impressziók?
A tini Lennon élete s problémái nagyon szépen, tudatosan vannak végigvezetve, az érzések igazán átjönnek, csak úgy, mint a nem tudom, hova is tartozom érzés, vagy az a dac ami annyiunkat jellemzett abban a korban. A ‘történelmi’ szál kicsit szabadosan van kezelve, de az apai részen kívül kb. annyira közel áll az igazsághoz, hogy lehetne életrajznak s nevezni. Igazából semmi kivetnivalót nem találtam ebben a filmben, talán egy kicsit vontatott volt itt-ott, de ez semmiség, a drámák általában ilyenek. Nem sírom vissza ezt a másfél órát az biztos.

Sam Taylor-Wood-nak ez volt az első ‘full feature’ filmje, s igazán nagyszerű munkát végzett. (Ha valaki az Aaron Johnson-nal való kapcsolatával akar kötekedni… ne tegye)

Igazából sok kommentálni való nem maradt. A színészi alakítások közül négyet emelnék ki:
Aaron Johnson- én speciel nem hozzá hasonlónak képzeltem volna el a fiatal John Lennon-t, viszont nagyon erőset alakított. Néha megbotránkoztat, néha megnevettet, néha megsajnálod. Hús-vér alakítás, mely egy nézőt sem fog érzés nélkül hagyni.
Anne-Marie Duff- ő alakítja Julia-t, John édesanyját. A nő boldog, kicsit fellengzős könnyed jelleme megy fanyar tragédiával keveredik figyelemre méltó. Ez is egy első osztályú alakítás.
Kristin Scott Thomas- a vaskalapos Mimi néni. Az a fajta nő akit egyszerre szeretsz és utálsz. Azt már nem írom még egyszer oda, hogy első osztályú alakítás, mert ebben a filmben igazából rossz alakítást nem láttam, szóval hagyjuk inkább a fenébe az egészet.
Thomas Sangster- a kicsi Paul McCartney, azt hiszem ő lesz mindenkinek a legszimpatikusabb alak az egész filmben.

Kb. Ennyi lenne… mindenképp érdemes látni

9

S az ide vonatkozó kérdésem:

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s