Valhalla Rising(2009)


valhalla


Dán-angol koprodukció, tele skót tájakkal, igencsak érdekesre sikeredett kis film.

One-Eye egy néma északi harcos. Fogságban tengeti napjait, fogva tartói arra kényszerítik, hogy más rabokkal vívjon élet-halál harcot. Egyetlen segítője egy Are nevű szőke gyermek, aki enni s inni ad neki. Miután kiszabadul a fogságból (figyelemre méltó véres leszámolás), Are-val egy viking keresztes csapathoz csapódnak, akik a Szent Föld felé igyekeznek. Hajóútjuk azonban nem úgy sül el, ahogy azt várták…

A film 6 részre oszlik (Wrath, Silent Warrior, Men of God, The Holy Land, Hell, The Sacrifice), mindegyik rész tulajdonképp hősünk útjának egy-egy ‘állomása lesz’.
Mi volt tetszetős?
Ez volt az első olyan film, amely nekem hűen visszaadta azt, amit én néha a sötét középkorról hallucináltam. Sivár volt, hideg, kegyetlen, s ez az egész egy olyan hangulattá kavarodott össze, amit én egyszerűen szépségnek nevezek. Ez a film valahogy szól a nézőhöz, de nem szavakban teszi. Képekkel. Hogy is tehetné szavakban, mikor hősünk nemhogy nem beszél, hanem igazából úgy tűnik, hogy csak két dologhoz ért: hogy öljön és hogy hosszasan nézzen maga elé. Itt a környezet fog megszólalni, s az a szimbólumkavalkád, mely a pogány idők babonáit keveri a keresztényég még több babonájával. Ez a része egyszerűen gyönyörű, ja s ne irtózz egy kis belezéstől, elő fog fordulni… megesik az ilyesmi. Az akciójelenetek amúgy brutálisan élethűek voltak, le a kalappal (mondjuk ez el is várható, ennek a filmnek igencsak summás költségvetése volt).

Nézzük az érme másik oldalát: szörnyű cím, egy ilyen cím már magában sablonnak hat, talán azért, mert az amerikaiak csúnyán túlhasználták ezt a ‘Rising’ dolgot, egy-két laposabb perc. A sok szimbólum verni fogja a néző agyát, s a kevés párbeszéd miatt nem kap elég magyarázatot, tulajdonképpen az interpretáció a néző fantáziájára lesz bízva, s ez egy kis hiányérzetet hagyhat benned, ha nem vagy abban biztos, hogy jól értelmezed a látottakat.

Egy színészt emelnék ki:

Mads Mikkelsen – a jó alakítás kulcsát sokszor csak a szavakban s a mondatokban látjuk. Ő most bizonyítani fogja az ellenkezőjét. Egy nézés, egy tett néha többet mond ezer szónál. S bár karakterét a film elején egy buta gyilkológépnek könyvelhetjük el(megjegyzem joggal), a film végére a karakter spirituális nagysága is vázolódni fog, lélegzetelállító alakítás volt.

Nem maradt mit mondjak, ebben az esetben se hallgass az IMDB-re, a film igencsak alul volt értékelve, a sok képzelethiányos elvtárs, s gyenge gyomrú Paris Hilton rajongó miatt. Szerintem mindenképp érdemes megnézni. Már csak a gyönyörű skót tájak miatt is.

8/9

Lehet, hogy a kérdésem először hülyeségnek fog tűnni, de ha megnézitek ezt a filmet, akkor majd meglátjátok, igenis nagyon idetartozik:

Reklámok

4 thoughts on “Valhalla Rising(2009)

  1. alapvetően nem tartom magam “gyenge gyomrúnak” de volt pár jelenet ami azért megdöbbentett de ugyanakkor le is nyűgözött.
    sőt, összességében az egész film lenyűgöző.

    sose hallgattam IMDb-re, más se tegye..

    (most már meg sem lep, hogy ha megnézek valamit, te pár napra rá írsz róla.. :D)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s