Exam(2009)


exam

Kis idegösszeomlásom után fordítsuk komolyra a szót. Mivel nemrég fejeződött be a vizsgaidőszak (főleg az ilyen kóros pótvizsgázóknak, mint amilyen én is vagyok), jöjjön egy film, melynek bár a tartalma ha nem is annyira, a címe mindenképp az előbb elmondottakhoz passzol.

Ez egy eléggé olcsó film volt, melyben inkább az ötleten volt a hangsúly, nem a drága szemet gyönyörködtető izémizéken.

Miről is szól?
Van 8 emberkénk, akik életük esélyét kapták meg azzal, hogy egy rejtélyes, felettébb befolyásos cég behívta őket egy versenyvizsgára,majd összezárták őket egy terembe. Mindegyikük előtt tiszta sor, hogy csak egy maradhat… a vizsga szabályai is tiszták, mint a frissen leterített fehér lepedő. Egyedül az nem tiszta, hogy mi is a kérdés? Mire is kell válaszolni? …

Mi volt jó?
A pszichológiai játék, a különböző karaktertípusok megnyilvánulásai, az ösztönösség, s az amit a kétségbeesés ki tud hozni az emberből. Mint torkollik a viszonylagos csapatmunka s összetartás anarchiába az idő múlásával, s a kilátástalanság fokozásával. Ötletben a film tízes.


Mi nem volt jó?
Egy nagyon erős első fél óra után az egész egy eltúlzott káoszba torkollik, néhány helyen röhejes kimenetellel. A vége pedig? (Nem árulom el) Csak annyit, hogy néztem, s ennyi? ez lenne? Már maga az ötlet is frappánsabbat érdemelt. Ez egy tipikus kavarós végkimenetel volt, mely nem volt méltó az alapötlet nagyságához. (kicsit olyan volt, mintha egy fűrész film végét láttam volna). Egy másik dolog ami nem tetszett, az volt, ahogy kiosztogatták a neveket sztereotípiák alapján. Kicsit deja vu-m lett, mintha Tarantino Reservoir Dogs- ját idézték volna, ezt egyszerűen nevek nélkül kellett volna megoldani.

A színészekről:
A film egyik nagy pozitívuma a színészi játék volt, nagyon erős s hiteles alakításokat láthattunk. Maguk a nevek nem annyira ismertek, ezért nem kezdem el bogozgatni őket, azért egy felsorolást mégis megérdemelnek:
Adar Beck, Gemma Chan, Nathalie Cox(!), John Lloyd Fillingham, Chukwudi Iwuji (!), Luke Mably(!), Pollyanna McIntosh, Jimi Mistry(!), Colin Salmon, Chris Carey.

Egy ellenvéleményt itt olvashattok: KLIKK!

Annyit mondanék még, hogy érdemes megnézni, mert nem biztos, hogy egy véleményen leszünk, megérdemli azt a másfél órát, már csak az alapötlet miatt is.

8

Kérdés most sincs ,p majd máskor… hehehe

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s