Un Prophéte (2009)


prophete

2009 legelismertebb francia filmje, Oscarra is volt jelölve, azonban alulmaradt az El Secreto de sus Ojos-al szemben.

Mit is fog látni a kíváncsi érdeklődő?
Hogyan verekszi fel magát a ranglétrán egy szemfüles fiatal arab elítélt egy francia börtönben. Dióhéjban ennyi. tényleg.

Ez bizony megint egy olyan hosszú (150 perc), vontatott, fura film, mely nem mindenkinek való. Komplex dologgal fogja magát szembetalálni a néző: egy részről a karakterfejlődésen lesz a hangsúly, mint válik a láthatatlan kölyökből, akit mindenki ide-oda toszogat, igazi férfi a börtön hűs árnyékában. Másrészről, a film a rendező (Jacques Audiard) azon vágyát hivatott kielégíteni, hogy filmet készítsen egy olyan réteg számára, kikről nem igazán létezik hű kép a filmvilágban, mint pl. a francia arabok (bár ezt a kijelentését később visszavonta, miikor kijelentette, hogy ez a film nem a társadalom egy víziós képe … akkor döntse el ő is, hogy most mit is akart bemutatni). Egyesek szerint a film igaz történeten alapul, mások ezt cáfolták. Teljesen lényegtelen. A cselekmény lassan halad előre, csigabiga lesz, mint azt már egy drámában megszokhattuk, de azért ebben az esetben nem mondhatod majd el, hogy tulajdonképp nem is történt benne semmi. Találkozni fogunk itt még egy bizonyos fokú vallásossággal, babonával, látomásossággal, bűntudattal, amolyan bonyolult szimbólumkavalkád fog kialakulni egy agyilag nagyon is egyszerű központi karakter körül.

A színészekről:
Számomra minden név ismeretlen volt ezzel a filmmel kapcsolatban. Ha inkult vagyok, nagyon sajnálom s felvállalom…
A nevek: Tahar Rahim (a fiatal elítélt, Malik, nagyon erős alakítás), Niels Arestrup (a börtön egyik főmuftija), Adel Bencherif (Malik egyetlen barátja, s később a visszaesés egyfajta szimbóluma), Hichem Yacoubi (az arab akit Malik meg kell öljön, s aki kísérteni fogja… a legjobb karakter az egész filmben.)

Még egy kis extra: Audiard volt elítélteket fogadott fel tanácsadók s extrákként, csak azért, hogy a börtön hangulatát sikeresebben kialakítsa.

Kb. ennyi lenne a duma. Nem egy egyszerű film, nem egy szép film, de nagyon is érdekes, s egyszer mindenképp érdemes megnézni.

9/10

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s