That Evening Sun (2009)


evening


Hogy mikre is bukkanhat rá az ember egy-egy unalmas estén az egyik torrent oldalon kutatva? Nem pornóra gondolok, mondjuk embere válogatja, hanem erre a filmre. Például. Még egy film mely, legalábbis számomra, aranyat ér, s ha be sikerülne szüntetni a torrent oldalakat (s erre már sokat ráharaptak), akkor valószínűleg soha a büdös életbe nem láttam volna. Lopás, nem lopás, kit érdekel…

Ez Scott Teems első másfél órás alkotása, s szerintem nagyon is szépre sikeredett, bár, mint ahogy azt előre gondolhatjátok, nem lett kasszasiker, de nagyon pozitív kritikákat kapott, mellesleg megjegyezném: teljesen megérdemelten, s ez már nagy szó.

Miről is van szó a filmben?
Egy idős úr megunja az öregek otthonában várni a halált, s ezért hazautazik a farmjára, hogy békés egyedüllétben tengethesse öreg napjait. Házát azonban már mások lakják, ráadásul a családfőt az öreg egy gazfickónak tartja, s az istennek sem akarnak elmenni onnan, mert ugyebár ők fizetik amit kell. S itt kezdődik a csökönyös perpatvar.

A film egy elég szűk környékre korlátozódik, s a cselekmény viszonylag eseményben szegénynek ígérkezik az elején. Azonban az egész filmet akkor morális kérdések, hihetetlen feszültség, s csipkelődő, mégis véresen komoly humor uralja, hogy ebben a bő másfél órában le sem fogod tudni venni a szemed a képernyőről (vászonról, falról, monitorról, vagy arról amiről…), még ha akarnád sem.
Az egész film kimondottan életszagú, s bár elég szomorú, az idős személyek gyakran kerülnek ilyen kisemmizett s félredobott helyzetbe… s egy nehéz élet után a ‘használhatatlan’, ‘semmire sem jó’ bús szürkeségével a lelkükben távoznak el az élők sorából. Bár a főhős is valami ilyesmin fog keresztülmenni, ő csökönyösen ellenáll az élet menetének… ő még itt van, ő még él… s minden joga megvan ahhoz, hogy megtartsa azt amiért egy életen keresztül dolgozott. Íme. Feszültség. Érzések. Emberség. Mi kell még egy jó filmhez?

A színészi alakítások átlagban véve jók voltak, íme néhány név:
Hal Holbrook– mint főszereplő… egy szívszorongató, varázslatos alakítás, egy 85 éves emberről van szó, 45 évnyi filmkarrierrel a háta mögött. Minden tisztelet kijár neki.
Ray McKinnon– az ő neve annyira nem mondott sokat a számomra ezelőtt a film előtt, mindenesetre a bajos, kicsit buta, s kemény családapát nagyon is jól alakította
Walton Goggins– bár csak mellékszereplő volt itt is, ez az alakítása szerintem tízszer annyit ér, mint amit a Predatorsban láthattunk tőle… ő lesz a tékozló fiú.
Mia Wasikowska (Alice in Wonderland)- a lázadó lány szerepében… meglepően jó volt
Carrie Preston – a tipikus családanya

Ez egy olyan film, melyet hangosan merek ajánlani bárkinek… csak sikerüljön rátalálnod valahol.

Nagy 10

Reklámok

One thought on “That Evening Sun (2009)

  1. Visszajelzés: Lista a 200 kedvenccel… | Sandorkavargat's Blog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s