Paper Man (2009)


paper

Hát még egy film mely kicsit más volt, mint amilyennek először képzeltem, nem kifejezetten rossz értelemben ebben az esetben.

A történet egy ihlethiányban szenvedő íróról szól, aki a nagyváros zajától messze költözik feleségével, hátha a nyugalom szikrát szül. Vele tart gyermekkori képzeletbeli barátja is, Captain Excellent, aki mindig segít neki ha bajban van, bár mintha az utóbbi időben egyre cinikusabban kezelné (persze ebből láthatjuk, hogy írónk sohasem tudott felnőni igazán). Itt ismerkedik meg egy fiatal lánnyal, míg felesége távol van, aki a nem létező gyerekére kellene majd vigyázzon, s aki a vártnál sokkal erősebb hatást gyakorol majd rá…

Ez egy független film, ez erősen érződik is rajta, de ez nem jelent rosszat, félre ne értsen senki. A független film egyet jelent a szabad gondolattal, semmi stúdiós hatás, egyedül pénzproblémák jelenthetnek akadályt a megvalósításban, s egy igazán eltalált független film sokszor felér 10 stúdiós társával, összesítve. Kieran s Michele Mulroney írta s rendezte, ez a bemutatkozó filmjük, friss ötlet, mondhatnánk.

A film hangulata: komolytalan, mégis komoly kissé drámai és kellemes. Amolyan élet-feeling. Érdekes gondolatok vannak benne a felnőtt életről, szorongásról, milyen kihatással vannak ránk gyermekkori traumák esetleg, sikerről- bukásról, félelemről. Igazi emberi film.

A stílus persze eléggé vontatott, kifejezetten lassan bontakozik ki, néhány helyen mintha egyhelyben topogna. A központi karakter tepetopasága kifejezetten idegre ható lesz egy-két esetben. Azonban a képzeletbeli barátok bemutatása, szerepe egyszerűen fantasztikus, főleg amilyen megtévesztő hatást gyakorol majd egyikük a nézőre, mondjuk én azt gondoltam, hogy Captain Excellent-nek kicsit dinamikusabb szerep jut majd a filmben, s nem csak úgy lazulni fog. A két főszereplő közt kibontakozó furcsa, ellentmondásos barátság-vonzalom viszont biztos mindenkinek kellőképp megbolygatja majd a fantáziáját. 🙂

Nevek:
a színészi alakítások jók voltak, a prímet főleg Jeff Daniels, Emma Stone s Kieran Culkin vitte. Én azt gondoltam, hogy Ryan Reynolds-nak meg Lisa Kudrow-nak kicsit erősebb szerep jut a filmben, ez pici csalódás volt talán.

Szerintem mindenképp érdemes vetni rá egy apró bő másfél órás pillantást.

9

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s