The Good Heart (2009)


heart

Nemrég, a Knight and Day-nél említettem, hogy Paul Dano nevét még sokkal jobb idei filmeknél is említeni fogom. Itt az első példa, a The Good Heart.

Ez egy francia független, angol nyelvű film, melyet Dagur Kári (remélem helyesen írtam a nevét) izlandi rendező írt és rendezett. Mi teszi a filmet említésre méltóvá? Kezdjük talán a sztorival…

Jacques és Lucas egy kórházban találnak egymásra, ahol egy szobába hozta őket a véletlen, Jacques, a rátarti öreg fogadós, sokadik szívrohama és Lucas, a fiatal hajléktalan fiú, sikertelen öngyilkossági kísérlete után. Jacques egyedül tengeti a napjait, s a végtelenségig naiv s tiszta lelkű fiúban potenciális utódot lát, rá akarja hagyni kocsmáját, ezért maga mellé veszi, s megtanítja az igazi férfias vendéglátás csínja-bínjára…

Ez a film sokkal több volt annál, mint amit eredetileg kinéztem volna belőle, nagyon kellemes, érdekes, ugyanakkor sokkoló élmény egy unalmas őszi éjszakán. Az első dolog amit megemlítenék, az a viszonylag kevés, de annál érdekesebb karakter. Mindenkinek meg van a helye, szerepe, értéke, amit képvisel. Szemtanúi leszünk, mit puhul meg a rátarti öreg báros szíve az esetlen fiú jóvoltából, mint válik a naiv fiú férfivá az öreg s egy fura szerelmi szál hatására, s egy fura példát kapunk a női lélek formálhatóságára is. A másik dolog, ami érdekessé teszi a filmet, az eredeti hangulat, ami átjárja. Amerikába van helyezve, de a kocsma, ahol a cselekmény játszódik, egy amolyan tradicionális századfordulós európai kocsmára emlékeztet igazán, bohém visszajáró arcokkal, amolyan kicsi, de eltolt éden, melyet a modern idők kapitalista szele nem érint meg, s hátat fordít az idő múlásának. A film végkimenetele tragikus, váratlan s sokkoló, ugyanakkor pozitív, szempont kérdése, s igazából csak az utolsó pillanatban értjük majd meg a film címét s annak igazi allegorikus jellegét.

Amit talán negatívumként említenék meg: néhány lapos perc, Lucas karakterének kicsit eltúlzott valója, s a végkimetel (keserédes… de talán túl csapott)

Nevek?
Hármat említenék… Brian Cox s Paul Dano fantasztikus alakítása… s Stephanie Szostak– mert karaktere furamód központi szerepet játszik a film kimenetelében (s a hozzáfűződő női jellemrajz pedig igencsak érdekes, tessék figyelni)

Még egy film, amit ajánlok mindenki szíves figyelmébe 🙂

9

Reklámok

2 thoughts on “The Good Heart (2009)

  1. Visszajelzés: The Extra Man (2010) « Sandorkavargat's Blog

  2. Visszajelzés: Lista a 200 kedvenccel… | Sandorkavargat's Blog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s