Wall Street: Money Never Sleeps


wall

Az eredeti Wall Street valahogy sohasem kötötte le a figyelmem, egészen addig, amíg meg nem jelentek a folytatásról szóló hírek. Azért is lettem figyelmes rá, mert ez az első film, melyhez Oliver Stone folytatást volt hajlandó összehozni. Ezután egyszerre szedtem le az elsőt a másodikkal, s egy-két nap alatt le is tudtam mind a kettőt.

Nem lehet úgy írni róla, hogy ne hasonlítsam valahol össze a két filmet…pedig igazából két dolog köti csak össze őket: Gordon Gekko és a pénz, meg talán Charlie Sheen (Bud) cameoja. Amúgy két teljesen különböző film volt. Az első igazi nyolcvanas évekbeli hangulattal volt átitatva, amolyan igazi cápa szájízzel: gyors volt, nem magyarázott semmit (pedig az üzleti dumájukat néhány helyen elég nehéz volt követni), kegyetlen, fordulatos, embertelen. A Money Never Sleeps… egyszerűbb volt, puhább, lassabb, amolyan igazi 21 századi, családi szállal, sok érzelgősséggel, pozitív üzenettel… számomra kis csalódással, Bár talán mondhatjuk azt, hogy a két film hangvétele közti különbség az eltelt 25 év változásaira lehet utalás… bár nem tudom ezt mennyire helytálló kijelenteni.

Egy-két szót a sztoriról:
2008-ban találjuk magunkat, a gazdasági összeomlás szélén. Jake Moore fiatal bankár, mellesleg Gekko elhidegült lányának a párja. Miután Jake főnökét kisemmizik, az idős ember öngyilkos lesz, Jake pedig nem tudja szó nélkül hagyni, hogy kisemmizői (Bretton James) boldogan éljék életüket. Így kerül majd összeköttetésbe Gordon Gekko-val, aki látszólag kiszállt az üzleti életből, s csak lánya életébe szeretné visszaverekedni magát, a vér azonban nem válik vízzé, s ők ketten hamarosan egy csónakban fognak evezni…

Mire jöttem rá ebből a filmből?
Hát, talán arra, hogy ne bízz meg senkiben, főleg üzletemberekben nem, meg talán arra, hogy Charlie Sheen sokkal jobb mint Shia LaBoeuf. Amúgy egy ok film volt, mely lehetett volna sokkal erőteljesebb is. Elég eladhatóvá egyszerűsítették. Gordon Gekko karaktere amúgy fantasztikus, úgy az első mint a második filmben (még akkor is, ha érzelgős apát sikerült csináljanak a végére belőle). Le a kalappal Michael Douglas előtt.

Nevek:
Rengeteg ismert név… Michael Douglas, Shia LaBeouf, Josh Brolin, Carey Mulligan, Eli Wallach, Frank Langella, Susan Sarandon, Charlie Sheen (úgy egy percre), …

Nem húzom a szót…

Ha az első 9/10, akkor ez 7/8.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s