The American


american

Miután Svédországban az életére törnek, Jack Olaszországba utazik, s rövid bújkálás után elvállal egy állítólagos utolsó megbízatást. Miközben a merényletre készülődve követi a neki hagyott utasításokat, összebarátkozik egy öreg pappal, s szerelmes lesz egy szépséges luxusprostiba is… a megbízatással pedig mintha valami nem lenne rendben…

Vártam is ezt a filmet… meg nem is. Nem tudtam mire számítsak. Ez nem az a tipikus bérgyilkos film, ahol autók tetején ugrálva követik egymást, majd ezer méterről tökéletes headshottal terítik le a gonosz ex-kgb ügynököt. Itt mindennek meg van a helye, az ideje, mindent egyeztetni kell, ki kell várni, egyetlen apró félresikerült mozdulat az ember életébe kerülhet, a szálakat el kell simítani, minél feltűnésmentesebben likvidálni, majd a semmibe veszni. Nagyon tetszett a táj a filmben, a fojtott erő, az unott függetlenség, magányosság, a kiszámíthatatlan, bár kicsit sablonos karakterek (ezek a sablonos karakterek kicsit a hatvanas-hetvenes évekre emlékeztettek, egy olyan Roger Moore-os James Bondra), a fordulatos cselekmény, hogy nem a tettek, hanem a jelek beszélnek, a kemény, kegyetlen szenvedélyesség, a paranoia, ilyennek képzeltem mindig is el egy igazi bérgyilkost, s ezért erről a filmről semmi rosszat nem tudok igazából mondani. Talán annyit, hogy az adrenalinbombázóknak unalmas lesz, s a vége talán kicsit kiszámítható, de ez legyen a legkisebb baja.

Nevek:
Rendezte: Anton Corbijn (Control – talán ez magyarázza az egyedi hangulatot)
George Clooney, Violante Placido, Thekla Reuten, Paolo Bonacelli, Irina Björklund, Johan Leysen .

Szerintem érdemes megnézni, valahol a The Limits of Control (2009)-al vetekszik, még ha a szimbólumok mennyiségében s eredetiségben nem is ér fel hozzá. Kellemes meglepetés volt.


9/10

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s