Black Swan


swan

(Éjjel fél 3 van… nézek magam elé, le vagyok sokkolva, s csak az jár az eszemben, hogy ha ez a film nem kap legalább 2 Oscart, akkor megette a fene az egészet. Aronofsky pedig olyat csinált, ami ijesztően közel van a tökéleteshez. Holnap bővebben…)

… ígértem egy bejegyzést, s eddig adós maradtam vele. Lehet most jelentkezem utoljára ebben az évben. Gondoltam legalább amit félbehagytunk azt fejezzük be.

Miről szól a Black Swan? Hát igen, itt jön a bajos része, mert még a cselekményt elég könnyű behatárolni, a filmet már nem annyira.

Egy kicsit labilis, de zseniális és maximalista balerina megkapja élete szerepét A Hattyúk Tava modern interpretációjában, de a szerep érdekében óriási átalakuláson kellene átesnie, úgy a színpadon, mint a magánéletben, hogy hiteles legyen. Azt fogjuk követni, hogy birkózik meg balerinánk a változásokkal, a zsarnok édesanyjával, a kétszínű művészvilággal, a konkurenciával…

… Igen, a film erről szól, de ha ezt olvasom, azt kell mondjam, hogy teljesen más volt. Ez olyan volt, mint egy dupla Hattyúk Tava, egy színpadi, egy igazi, s mind a kettő öngyilkossággal végződik. Ez a film megragadott s két órán keresztül el nem eresztett, egyszerűen arra kényszeríti a nézőt, hogy együtt éljen a hősnővel (aki egy balerina, s nem is szimpatikus). A változás, külső s főleg belső, kézzelfogható lesz a film során, a látomások szinte még soha nem voltak ennyire hatásosak. Azt hiszem, most értettem meg igazán, mi is megy végbe egy labilis agyban… mi okozza azt a furcsa ide-oda csapzódást a semmin. A látomásos jelenetek tökéletesen voltak időzítve… mindig a legrosszabb pillanatban, először felhergeltek… aztán elcsitultak, aztán a cselekmény visszanyerte normális menetét, s csak pár perc múlva visszatérve a gondolatra… egy része nem is létezett… ez eszméletlenül hatásos volt. A kulcs abban volt, hogy más filmekkel ellentétben, a jelenetek nem voltak sem túl rövidek, sem túl hosszúak, Aronofsky itt nem ment úgy végletekbe mint a The Fountain esetében például. A végkimenetelt már elárultam, de ezt már úgyis érezni fogod az első perctől, mikor találkozol a törékeny balerinával, aki még megszólalni is alig mer. Ami érdekes volt még, hogy a tudathasadást képzeletbeli fizikai átalakulással próbálták szemléltetni a film vége felé. Ez teljes ellentétben volt a film addigi menetével, kicsit túllőtt a célon, s csak még hátborzongatóbbá tette az egészet. …próbálom itt leríni az élményt s nem sikerül. Karácsony előttre csodálatra méltóbb negatív filmet nem is találhattam volna.

Nevek:
Rendezte: Darren Aronofsky
Nevek: Natalie Portman (eszméletlen), Mila Kunis, Vincent Cassel, Barbara Hershey, Winona Ryder, Benjamin Millepied,…

Ez egy olyan film, melyről órákat lehet beszélni anélkül, hogy bármi meghatározót mondanál. Must See!

10(^2)

Reklámok

4 thoughts on “Black Swan

  1. Ez a film kikészített, nem nézek többé Aronofskyt. Na jó, most hazudtam, ezek után is nézni fogom, de hasonlóan tönkre fognak tenni. Mi lehet ennek az embernek az elméjében, félő belegondolni!

  2. Visszajelzés: Lista a 200 kedvenccel… | Sandorkavargat's Blog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s