You Don’t Know Jack (Dr. Halál 2010 TV)


Az HBO-nak köszönhetőek kaptunk egy-két igencsak erős filmet ebben az évben (csak úgy példának Tommy Lee Jones The Sunset Limited-je), melyek igencsak vitatható morális kérdéseket feszegetnek.

Sztori:

Ismét egy igaz történet, Dr. Jack Kevorkian-ról, aki megunta a kilátástalan emberi szenvedést, s ezért úgy dönt, hogy a törvény trükkös kijátszásával, eleget tesz az élettől szabadulni vágyó menthetetlen betegek kérésének. A film az ő életét dolgozza fel, a kétes segítségnyújtások kezdetétől egészen a bebörtönözéséig.

A film egy fájdalmas erkölcsi kérdésre világít rá, minden szemszögből. A hős szemszögéből, a betegek s a törvény szemszögéből. Felfogás kérdése lesz, hogy a csökönyös, de szerinte magas cél által vezérelt, doktort szeretni, vagy utálni fogja a néző, annyi szent azonban, hogy mindenképp feledhetetlen lassú két órának leszel a szemtanúja, mely után örülsz annak, hogy élsz, s egészségesen szívhatod magadba a levegőt. A forgatókönyv nagyon jól követi az eseményeket, Dr. Kevorkian alakja talán a fizikai magasságán kívül tökéletes lesz (ez van, Al Pacino nem tud nőni), úgy temperamentumban, mint mozgásban, gesztikulációban vagy bogaras viselkedésben. Egyes jelenetek szívszaggatóan szomorúak, más jelenetek viszont pattanásig feszítik az idegeket, mégsem lesz egyik véglet sem eltúlozva. Talán a boldogság az egyetlen fogalom, mely hiányzik, de ne is csodálkozz rajta, a doki több mint száz pácienst segített a túlvilágra amíg el nem lett ítélve, a boldogságnak itt tényleg nincs sok helye.
Kicsit nehéz most elfogulatlannak lennem, mert én abszolút annak a híve vagyok, hogy ha valakin nem lehet segíteni, s a szóban forgó személy is kéri, akkor el kell engedni. Talán ez a film majd változtat egy-két személy nézőpontján… bár kicsit kétlem, hogy valaki élet-halál szemléletén ilyen könnyen lehetne változtatni. Minden esetre a doktor gyilkos, ugyanakkor szent. Te pedig ez alatt a két óra alatt egy tanulságos filmet fogsz átélni, s örüljünk együtt annak, hogy Al Pacino-t, bár talán kicsit őszen s ráncosan, de régi fényében láttuk újra tündökölni (nyert is egy Emmy-t s egy Golden Globe-ot érte).

Nevek: Al Pacino, Danny Huston, Susan Sarandon, Brenda Vaccaro, John Goodman, …

Nem lesz könnyű estéd ha belefogsz… de szerintem mindenképp látni kell

nagy 10

Reklámok

One thought on “You Don’t Know Jack (Dr. Halál 2010 TV)

  1. Visszajelzés: Lista a 200 kedvenccel… | Sandorkavargat's Blog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s