The Fighter (A Harcos -2010)


Úgy látszik a boksztörténetek sohasem mennek ki a divatból. Hát ha ilyen szinten vannak előadva már hogy is mennének? Főleg ha a történet amin a film alapszik még igaz is…

Steve O. Russell az I Heart Huckabees (2004) után eléggé eltűnt a porondról. Eltelt hat év… és egy óriási első menetes KO-val tért vissza!!!

Sztori:

Mint már mondottam, a film igaz történeten alapszik, a ‘Irish’ Micky Ward útját mutatja be a törött kéztől a váltósúlyú világbajnoki címig.

Még egy filmélmény amit nehéz szavakba önteni. Először is, azt az érzést keltette bennem, hogy igen, ez a kilencvenes években volt. A színek, a helyek, a hatások, a karakterek… egyszerűen összeállt egy kép amit szépen végig is vittek. Aztán, ott volt a forgatókönyv, ami nagyon jó volt.  Sohasem hagyta, hogy a néző érdeklődése lankadjon, változatos volt, valamilyen feszültség mindig akadt benne. A bokszmeccsek sorrendjén kívül ráadásul még az események valós folyamát is meglepően jól követték. A párbeszédek hatásosak olt, se nem túl sok, se nem túl kevés, Dicky Eklund (Bale) pedig keserédes humorral fűszerezte meg az egészet. Sok karakterrel találkozunk a film folyamán, akiket többnyire igaz alakok ihlettek, a legerősebb konfliktust pedig az ír berkekben mindennél fontosabb család fogalma fogja szolgáltatni. A fantasztikus színészi játékoknak, s erős jeleneteknek köszönhetően pedig egyértelműen érezni lehet azt, hogy harcosunk igencsak lentről jön, álmai pedig a csillagos égbe vezetnek, s az a csökönyösség amivel ragaszkodik az álmaihoz, még akkor is, ha sokszor meginog alatta a talaj, nagyon közel hozza majd a néző szívéhez. A másik dolog Christian Bale eszméletlen átalakulása… végre ismét láthattuk játszani az elmúlt két-három év dörmögős szerepei után… meghökkentően tökéletes volt… szinte betegesnek mondanám, s a hatások amiket keltett a filmben ezzel a jól erőltetett drogfüggővel, azt merném mondani, hogy a film sója volt. Abszolút megérdemelt Oscar. Kiemelném még azt, hogy Melissa Leo (Frozen River, 21 Grams) díja is mennyire megérdemelt… még egy gyönyörű alakítás,  akkor is ha Bale radikális átalakulása beárnyékolta az övét.

Nevek:

Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams, Melissa Leo, …

Ha még nem láttad, akkor mire vársz?

nagy 10

Reklámok

2 thoughts on “The Fighter (A Harcos -2010)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s