It’s Kind of a Funny Story (2010)


Sztori:

Mikor egy problémás, unott és depressziós tini rájön, hogy öngyilkosságra hajlamos, beutaltatja magát egy pszichiátriára egy hetes kivizsgálásra. Itt fog rájönni, milyen szerencsés, s hogyan is folytassa tovább…

Vélemény:

Igazából úgy ültem neki, hogy tessék, ismét itt van egy depressziós tinifilm, blabla bajokkal, s moralizálással, s talán egyszer nézhető lesz s elverek vele másfél órát a saját unalmas életemből. Azonban már az első tíz perc után rá kellett eszmélnem, hogy ez nem így lesz. Ez a film valami más volt… bár a sztori sablonosnak tűnhet, az egészben benne lesz az a bizonyos plusz, ami napjaink sokat ismert történeteit hitelessé, újjá, színesebbé teheti. Itt a lényeg a közegen, s a karaktereken volt. A főhős egy amolyan félig elveszett lény, unott s akarat nélküli. Sorsát a körülötte lévő emberek formálják, egészen addig, míg rá nem jön, hogy így nem lesz jó. Minden ember első kigondolt, vagy tudat alatti gondolata a beláthatatlannak tűnő problémákra: öngyilkosság. A formáló közeget a pszichiátria fogja szolgáltatni a számára, de nem a szokott módon. Nem a sok elfuserált ember kárán tanulja majd meg, hogy az élete értékes s bla bla bla. Épp ellenkezőleg. Megbarátkozik velük, figyel rájuk, beszélget velük, megtanulja értékelni őket, s örülni az apróságoknak, a barátságot, a mosolyt, megtanulja látni a lényeget, s követni az akaratát. Na de nem lövöm le még ennél is jobban… annyit akarok kihangsúlyozni, hogy ennek a filmnek akkora pozitív töltete, emberi jellege, keserédes humora van, hogy szerintem bárki, akarva-akaratlanul is, de szeretni fogja.

Egy szó a rendezőkről: Anna Boden és Ryan Fleck. Ők rendezték a Half Nelson-t(2005). Bár már a Half Nelson is a maga módján egy nagyszerű nyomott film volt, az It’s Kind of a Funny Story a hangulatával, emberségével még több embernek tudja felhívni a figyelmét a sokszor láthatatlan, de annál komolyabb problémákra, melyek itt a történetek alapját képzik, mert az agy helyett inkább a szívhez szól.

Nevek:
Keir Gilchrist, Emma Roberts, Zach Galifianakis (nagyszerű alakítás), …

Épp tökéletesnek nem lehet mondani, de szerintem látni kell.

9.5

Reklámok

One thought on “It’s Kind of a Funny Story (2010)

  1. Visszajelzés: Lista a 200 kedvenccel… | Sandorkavargat's Blog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s