The Tree of Life (Az élet fája, 2011)

Nagyszerű poszterek felemás filmmel párosítva.

Mr. Malick The Thin Red Line-ja (1998) a kedvenceim kozé tartozik, ezért nagyon is kíváncsi voltam ezen új alkotására. Végeredmény?
Bő 2 óra szenvedés. Megérte? Nem.
De nézzük miért is…

Sztori:
Hát a sztori egyszerű, mégis nagyon komplex… valahogy úgy írhatom le, mint egy valamennyire megtört építész visszaemlékezése gyermekkorára, amolyan fájdalmas létmerengés, mely az ember helyét keresi a világban, felveti az otthon által belénkvert értékeket, szeretetet, lojalitást, toleranciát, vagy épp azok hiányát… s mindezt amolyan látomásos kép és hanghatással átitatva, s összehasonlítva a világmindenség örökkévaló kavargásával…

Véleményem ott kezdeném, hogy ez a film sokat akart, rengeteg munkát, stílust, gondolatot, érzést és filozófiát vittek bele… de sajnos annyira elszállt, néhány helyen annyira kitérő, inkoherens és szaggatott volt, hogy azt dolog volt elviselni.

A képvilág nagyon szép, a konkrét történetet bemutató kameraállások eleinte fenomenálisnak tűntek, egy idő után viszont annyira túl voltak használva, hogy erős mesterkéltség érzését keltették. A színek nagyon az érzések segítségére válnak.

Mi volt akkor a fő gond?
A hang. Túl öreges volt, de még nem is ez a baj, semmi bajom a komolyzenével… hanem inkább az akarattal  belevitt alapzaj, mely az ember agyába hatolt, s néha már a gondolatról is elvonta a figyelmed. Emellett… az a rengeteg elsuttogott gondolat. Az ember amikor mereng, töpreng, nosztalgiázik, vagy egyszerűen beszél a saját fejével, nem suttogásnak hangja a szavakat. Igen rejtélyesebb lett tőle a hangulat, de az egész egy halálos ágy érzését keltette, mely az alapmorajlással együtt kegyetlenül próbára tette a türelmem. (s itt egyes szám első személyben beszélek, mert ez úgy látom csak az én problémám.) A másik baj, a zene néha passzolt, sokszor azonban a kép egyszerű szépségét tette tönkre.
De zárjuk le ezzel a hangot.


A szép Képvilág koherenciája…
Miután két alapvetően haszontalan képsor után (melyeken keresztül a gyász s a múlhatatlanul elmébe vésődött emlékek fogalmával, na meg a szereplőkkel ismerkedik meg a néző) a normális történetbe is belevetődhetne a néző, hamarosan egy hatalmas teremtéselméletet kap az Univerzum térhódításától kezdve napjainkig… igen az ember elmélkedik a létről… de ha dokumentumfilmet akarok nézni, bekapcsolom a National Geographic-ot… félre ne értsen senki… a képek s a megvalósítás fenomenális… csak nem illik sehová… tulajdonképpen szinte az emberi türelemmel játszik…

Miután ez a rész eltelik azonban… a varázs is a múlté lesz… s megismerkedünk az egyszerű történettel… ami korrekt, de a túlstilizált bemutatás miatt egyáltalán nem fog természetesnek tűnni.
S a film legnagyobb baja pedig az, hogy miután bemutat egy darabot a múltból, nem ér el addig a pontig amit meghirdet az elején! Ezt nem részletezem hosszabban, a lényeg az, hogy megint Sean Penn-el találkozunk, aki még mindig depressziós s egyedül van a világban…

Nem tudtam tökéletesen megfogalmazni mi volt a bajom vele, egy olyan általános rosszérzésem volt filmnézés közben, s most próbáltam visszagondolni arra, mi irritált. Be kell ismerjem, nagyon negatív voltam, ezért elismétlen még egyszer a pozitívumokat, hátha ez segít: fantasztikus kép és színvilág, szép alakítás Brad Pitt-től.

Nevek:
Brad Pitt (nem dicsérjük többet), Sean Penn (abszolút feleslegbe), s Jessica Chastain (aki érdekes varázst visz egyes jelenetekbe)

Elnyúlt a bejegyzés… Nézzétek meg, lehet megrengeti a világotokat, én sajnos nagyot csalódtam benne.

6.5

Reklámok

2 thoughts on “The Tree of Life (Az élet fája, 2011)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s