A Single Man(2009)


singli


Ez a film olyan volt, amilyennek egy igazi drámának lennie kell. Az őszintét megmondva, nem gondoltam volna, hogy egy divattervező ilyen hatásos kis filmet képes összehozni (Tom Ford írta, rendezte, s ő volt a producer is), ismét csalódtam. Ez esetben kellemeset.

Annyival kezdeném, hogy ez a film nem mindenkinek való. Sokakat fog zavarni a vontatott stílus, a valamennyire burkolt (más filmekhez képest), mégis erős homoszexuális töltet. Engem speciel nem zavar, ez egy olyan része a világnak amelybe tényleg csak filmek által nyerek betekintést (mint sajnos annyi más számomra kicsit vonzóbb részebe is), szóval akinek nem inge, ne vegye magára, s nem kell mások felett ítélkezni.

A történet középpontjában egy meleg tanár áll, aki partnere hirtelen halála után egyedül próbálja meg teljességben tengetni napjait, kisebb-nagyobb sikerrel…

Igen, ez nem hangzik valami erélyesen. Abban viszont, ahogy ez a sztori meg van valósítva s tálalva van, van egy olyan erős hatás és emberi töltet, hogy szerintem bárkit leköt aki veszi a fáradságot (kivéve talán ultrakonzervatív elvtársainkat). Nekem speciel mi tetszett: az egy szeretett ember után maradó sivárság bemutatása, a vagány többnyire elég intellektuális szöveg, mostanában a filmek többségében szinte csak ötleteseket káromkodnak. Aztán a játék a színekkel, az álmok és képzelgések… tényleg nem találok kivetnivalót. Ez egy szép film volt.

Egy-két szót a színészekről:
Colin Firth – ez egy igazán szép alakítás lesz. Ez egy nagyon komplex, hús-vér, mégis fásult karakter volt, Firth pedig nagyon szépen vitte végig az elejétől a végéig.
Julianne Moore – bár sajnos elég kevés szerep jut neki a filmben, a történet szempontjából azonban nagyon is fontos volt… az egyetlen nő hősünk életében (nem fogk spoilerezni itt, nézzétek meg ,p)
Matthew Goode (Leap Year, ……)- fájdalmunk kedves tárgya
Nicholas Hoult (talán a Skins-ből ismeritek, vagy az About a Boy-ból) – ő lesz a szépséges fiatal kísértőnk (na jó, ettől a mondatomtól még én is irtóztam egy kicsit).

Nehéz, de szép film. Szerintem látni kell!

10

5 gondolat “A Single Man(2009)” bejegyzéshez

  1. Még nem néztem meg, de már megvan.

    Semmi bajom a homikkal, bár Amerikában minden filmbe jut kettő, így néha már zavaró. Colin Firth-öt pedig eddig sem szerettem, láttam már tíz-tizenöt filmjét, de mindig ugyanolyan volt számomra, reméljük itt “más” lesz. xD

    Julianne Moore meg a BEST. Ez a nő nekem minden, az egyi kedvenc színésznőm (pontosabban a negyedik kedvencem) 😀

    by the way. Szép kritika.

  2. Visszajelzés: A Single Man (2009) « Filmek Kavalkádja

Hozzászólás